A beBokrosodott Márki-Zay

2018. március 7. 07:09

Lovas István
Magyar Hírlap

Ezért ha a Márki-Zay-féle azonnali ígéretszegésnek és álmagyarázatnak nincs neoliberális bűze, semminek nincs.

„Szerencsére, mondhatnánk, mert egyértelmű: ha a balliberális ellenzék találna annyi Márki-Zayt – ami nagyon nem valószínű –, aki nemcsak hajlandó lenne betenni arcát egy olyan csoportképbe, ahol Vadai Ágnestől és Niedermüller Pétertől Juhász Péteren át Molnár Gyuláig és Gőgös Zoltánig feltűnne mindenki, de igyekezne őket a választásokig lecsitítani olyan erővel, amilyen agresszív és választási potenciális eredményüket illetően totálisan kontraproduktív gyűlöletüvöltéseik intenzitása, valóban érhettek volna el eredményeket.

Az, hogy Márki-Zay Botka Lászlóval, Szeged MSZP-s polgármesterével rohant találkozni, teljesen természetesnek mondható. De az, amit március 2-án és 3-án jelentett ki, egy jobboldali politikus imázsával teljesen ellentétes. Márki-Zay egyik alapvető kampányígérete volt, hogy a magánembereknek eltörli az építményadót. Majd ezt az ígéretét azzal ejtette, hogy »tanulmányozta a költségvetést«, és ennek alapján jutott arra a következtetésre, hogy a százötvenmillió forintos könnyebbséget jelentő ígéretét nem tudja betartani. A városvezetésnek szerinte négyszázmilliós tartaléka volt, de Márki-Zay szerint ebből sem maradt sok február végére. De ami a lényeg, az ígéret betartását a város négymilliárd forint adóssága lehetetlenné teszi, mondta, hozzátéve, a város még 879 millió forint kezességet is vállalt önkormányzati cégek részére.

Hegedűs Zoltán, a város korábbi alpolgármestere mindezt a sötét képet cáfolta, és egy sajtókonferencián elmondta, a város gazdálkodása stabil, és nyugodt szívvel készül az átadás-átvételre. Azt mondta, a városnak nincs hitele, és jelentős tartalékokkal rendelkezik, az önkormányzat gazdasági helyzete stabil. Hozzátette, Hódmezővásárhely vagyona most hatvanötmilliárd forint, jelenleg több mint másfél milliárd forint áll a város rendelkezésére, hamarosan pedig majdnem még egyszer ennyi adóbevétel folyik be a kasszába. Vagyis a közeljövőben mintegy hárommilliárd forint áll az önkormányzat rendelkezésére.

Ezért ha a Márki-Zay-féle azonnali ígéretszegésnek és álmagyarázatnak nincs neoliberális bűze, semminek nincs.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/126176