Szivárványkoalíció? Hagyjuk már!

2018. március 7. 17:12

Kovács István
Mozgástér blog

Ha a Fidesz elveszítené többségét az Országgyűlésben, kit kérne fel kormányalakításra Áder János?

„De lépjünk most túl a ki kivel van és kit utál történeten, ne foglalkozzunk azzal sem, hogy a kis pártok hogyan érik el az 5 %-os küszöböt, ha a visszalépésekkel minimalizálják a töredékszavazataikat, hagyjuk figyelmen kívül a közvéleménykutatásokat, mert jelen írás alternatív univerzumában már április 9. van, a Fidesz-KDNP pedig 99 mandátum megszerzésével elveszítette többségét az Országgyűlésben. Ennek megfelelően az ellenzék 100 mandátumot szerzett, bejutott az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a PM, az Együtt, a Momentum, de még a Liberális Párt is. Persze nem mindegyik szerzett annyi mandátumot, hogy frakciót alakítson, de minden nyertes a saját pártja sikereként értékeli a választásokat a médiában, az Országgyűlés alakuló ülése pedig még olyan messze van. Természetesen a Fidesz is győzelmeként kommunikálja az eredményt, hiszen messze a legtöbb mandátumot szerezték országszerte.

És ezzel el is érkeztünk a legfontosabb kérdéshez: kit kér fel kormányalakításra Áder János?

1. Az első variáció és egyben leginkább kézenfekvő választás Orbán Viktor, akinek pártszövetsége első helyen végzett. Persze jön az ellenzéki sipítozás, hogy »fideszes az elnök« és »megbukott azorbán«, de tegyük szívünkre a kezünket: mégis mit kellene tennie Áder Jánosnak ebben a helyzetben? Hiszen mégiscsak Orbánék vannak a legközelebb a parlamenti többséghez, ráadásul toronymagasan.

1a. Az elnök felkérése után a Fidesz megkísérelhet átültetni valakit a saját padsoraiba. Ez egyáltalán nem tűnik reménytelen vállalkozásnak tekintve, hogy a meggyőzendők között vannak olyanok (sőt leginkább olyanok vannak), akik néhány hónapja még esküdt ellenségek voltak és csak nagyon rossz szájízzel mentek bele a visszalépdelősdibe. Ha sikerül egyetlen ilyen képviselőt találni, megalakulhat a negyedik Orbán kormány.

1b. Persze nem is feltétlenül kell, hogy valaki egyből fideszes legyen, elég, ha egyetlen képviselő felismeri, hogy az összefogás nem tud kormányt alakítani és az előrehozott választásokat elkerülendő kívülről támogatja a Fideszt. Bár ebben a forgatókönyvben kisebbségi kormányzás kezdődik, tehát döntésenként kell a többséget biztosítani az Országgyűlésben azért mégiscsak megalakul a negyedik Orbán kormány.

2. Ha a fenti forgatókönyvek egyike sem valósul meg, akkor Áder János második körben is felkér valakit a kormányalakításra. Milyen lehetőségei vannak az elnöknek?

2a. Újra Orbán Viktort kéri fel (vissza az 1. ponthoz).

2b. Felkér egy ellenzéki vezetőt. Ok, de kit? Nyilván azt, akit minden ellenzéki képviselő támogat. Igen, persze, ha van ilyen. De most komolyan. Tudom, hogy ez az írás egy alternatív univerzumban játszódik, de annyira azért mégsem rugaszkodhatunk el a valóságtól, hogy leírjuk: a csillogó szemű momentumos fiataloktól kezdve, a nemzeti radikális, kutyabolond jobbikosokon át, a magukat az ellenzék valódi vezetőinek gondoló MSZP-seken keresztül az eddigre magukat többszörösen szembeköpő LMP-sekig midenki megszavazza mondjuk Karácsony Gergelyt. Ugyan már! Neki pártja sincs, a választók többsége pedig nem is ismeri. Vagy Vona Gábort, akiről naponta derül ki, hogy egy igazi kaméleon, aki nem csak kinézetét, de politikai ideológiáját is úgy váltogatja, mint más a zoknit? Vagy Gyurcsány Ferencet, aki egyszer már a megszűnés szélére sodorta az egész országot a baloldalt? Na, ugye!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/126227