Építő ember vagyok, nem romboló

2018. március 6. 07:51

Varga-Damm Andrea
Veszprém Kukac

Pontosan tudom, hogy a Fidesz szándéka a polgármesteri tisztségek felszámolása. Interjú.

„Mi a véleménye arról az ellenzéki állításról, hogy amennyiben a Fidesz megnyeri a választásokat, csorbítani fogja az önkormányzatok már amúgy is szűkre szabott mozgásterét?

A kormányzat az önkormányzatiságot megfontolt szándékkal üresítette ki, pártcsicskásokkal feltöltötte, fokozatosan megvonta tőlük a jogköröket. Pontosan tudom, hogy a Fidesz szándéka a polgármesteri tisztségek felszámolása, mert az effajta diktatórikus hatalomnak nem kedvez a függetlenség, amit a polgárok szavazatai alapján egy polgármester elnyer.

Erről a szándékról megérzései vannak, vagy információi, ismeretei?

A kiszivárogtatás nem a véletlen műve volt, az erről szóló törvényjavaslat elkészült, csak nem nyújtották még be a Parlamentnek. Ha a Fidesz megnyeri a választásokat, megalakul a parlament, s ha tehetik, azonnal megszavaztatják. Minden ötezer főnél kisebb létszámú település élére neveznek majd ki egy-egy vezetőt, kormánybiztost, vagy ki tudja, hogyan hívják majd őket, s várhatóan a központi irányítás alá vonható kerületeket alakítanak ki a kis települések közösségéből. Bejártam a választókerület településeit, és minden polgármesternek elmondtam, hogy építő ember vagyok, nem romboló. Ha a települések lakói elégedettek a polgármesterrel, akkor, miután bekerülök a parlamentbe, akár egyéni jelöltként, akár pártlistán, szorgalmazni fogom, hogy a polgárok által választott helyi vezető maradjon, és nem biztatom a pártom arra, hogy a jól fungáló polgármesterekkel szemben jelölteket állítson.

Ön szerint amennyiben Fidesz-hatalom lesz, a jelenlegi polgármesterek automatikusan vesztett pozícióba kerülnek?

Borzalmas időkre kell számítaniuk, az ötvenes évek világa fog visszaköszönni. Biztos, hogy a polgármesterekből azok maradhatnak majd valamilyen pozícióba, akik képesek elveiket feladni és behódolni. A fiatalok ezeket a veszélyeket nem értelmezik, nem mérik fel. Tudatosítani kellene, hogy mindig az a jó vezető, akit a nép választ, nem a hatalmasság, akit a nyakukba varrnak. Vissza kell adni az önkormányzatiság tíz évvel ezelőtti kompetenciáit, és mi ezt meg is tesszük.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/126112