Nem Gyurcsányról van szó

2018. március 1. 11:28

Tamás Gáspár Miklós
HVG

Orbán Viktor nem fenyegetőzik, hanem valóban, szétverte a független sajtót, a kormány eszközévé züllesztette Magyar Nemzeti Bankot, Állami Számvevőszéket, főügyészséget, versenyhivatalt.

„De hát nem erről, nem Gyurcsány Ferenc, hanem Orbán Viktor kormányzásáról van szó. Akármennyire helytelenítem (s emellett kitartok), hogy Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Szél Bernadett – elveszítve a mértéket – fenyegetőzik, Orbán Viktor nem fenyegetőzik, hanem valóban, ténylegesen szétverte a független sajtót és rádiót, propagandaeszközzé silányította a közszolgálati médiákat, a kormány eszközévé züllesztette az alkotmányunk szerint független Magyar Nemzeti Bankot, Állami Számvevőszéket, főügyészséget, versenyhivatalt, támadja (részben – de egyelőre csak részben – sikeresen) a független bíróságokat és az ombudsmani hivatalokat, illetéktelenül beavatkozik a települési önkormányzatok önálló munkájába. Jogszabályokat fogadtat el a civil társadalom autonóm egyesüléseinek üldözésére. Rendszeresen megsérti a hazánkban ratifikált, becikkelyezett (tehát magyar jognak tekintendő) európai és nemzetközi jogot, megszegi a hatályos nemzetközi és bilaterális szerződéseket, és nem tartja be Magyarország érvényes nemzetközi kötelezettségeit.

Ezek nem kampányszónoklatok, hanem hatalmi aktusok. Méghozzá kivétel nélkül mind törvénytelenek, alkotmányellenesek, jogellenesek. Éppen ezért súlyosabban esnek a latba. Őrizzük meg az arányérzékünket.

Én fontosnak tartom, hogy az ellenzék körében legyen bírálat, önbírálat, vita, polémia, gondolatszabadság – akkor is, ha a közönség (érthetően) leginkább arra vágyik, hogy az Orbán-kormányzatot akkor lássa, amikor a háta közepét. A közönség egységre, összefogásra, közös cselekvésre vágyik, nem »meddő« eszmecserékre.

De ha lemondunk a szabad gondolkodásról és szabad vitáról az ellenzék körében, akkor nem leszünk különbek Orbán úr követőinél és az orbáni államrendszer általános erkölcsi és politikai beállítottságánál. S akkor meg minek az egész?...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125905