Hódmezővásárhelyi Fidesz: A piszkos kampány győzött a tisztes munka fölött

2018. február 25. 23:10

Vereséget szenvedett a kormánypártok jelöltje a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson: Hegedűs Zoltán és Lázár János sajtótájékoztatójukon így értékelték az eredményeket.

„A mai napon a piszkos kampány győzött a a tisztes munka fölött” – így nyilatkozott Hegedűs Zoltán, a Fidesz-KDNP vereséget szenvedett polgármester-jelöltje a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás után.

Lemond az alpolgármesteri tisztségről

Hozzátette: gratulál a győztesnek és sok sikert kíván neki a jövőre nézve. A hódmezővásárhelyi Fidesz nevében kiemelte: kész az együttműködésre az új városatyával is. Később azt is elmondta: meghajlik a választók akarata előtt, ennek megfelelően hétfőn le fog mondani az alpolgármesteri tisztségéről, a képviselőtestületben azonban továbbra is ott fog ülni.

Hegedűs ezen a ponton el is lépett a kamerák elől, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek adta át a szót. Lázár először Almássy István elhunyt polgármesterről emlékezett meg. A miniszter szerint a magas részvétel mindig a lehető legnagyobb siker és eredmény, ezért megköszönte az aktivitást minden választópolgárnak.

Szerinte pártja legnagyobb sikere, hogy 9500 szavazó bizalmát képesek voltak elnyerni is megtartani, mivel 2014 tavaszán is ennyien szavaztak a kormánypártokra Hódmezővásárhelyen. Azt is elmondta, azon szeretnének dolgozni, hogy a város még jobb hely legyen.

Nincs kormányváltó hangulat?

Az ATV riporterének kérdésére – miszerint nem tartanak-e attól, hogy az április 8-i választáson megismétlődhet a hódmezővásárhelyi eredmény – Lázár azt felelte, polgármester-választás történt, ebből pedig még nem lehet bővebb következtetéseket levonni. „Egyelőre nem értékeltünk semmiféle eredményt” – árulta el.

Az RTL Híradó újságírója emlékeztette Lázárt, korábbi nyilatkozatában azt mondta, Hódmezővásárhely akkor lesz nyertes város, ha a fideszes jelölt nyer. Egyúttal feltette a kérdést: ezek szerint most vesztes város lehet-e Hódmezővásárhely. A miniszter sejtelmesen annyit mondott, „majd meglátjuk”. „Nem Zoltán a polgármester, nem én vagyok a polgármester, meg fogjuk látni, mi fog történni” – tette hozzá.

Lázár szerint kormányváltó hangulatra sem lehet következtetni, mivel „9500 szavazatot kaptak itt 2014-ben, és akkor nem volt kormányváltás”. 

Negatív kampány Lázár ellen?

Kérdésként az is felmerült, mit léphet a Fidesz arra, ha a hódmezővásárhelyi ellenzéki összefogás egy országos méretű ellenzéki együttműködéssé alakul. Lázár azonban nem adott érdemi választ a kérdésre: szerinte polgármester-választás zajlott, ahol a választópolgárok arról döntöttek, új irányt akarnak adni a városnak. „Az országos jelentőséggel és a konzekvenciák levonásával nem foglalkozom” – tette hozzá.

A választási kampányra kitérve elmondta: arra már felesleges visszatekinteni, illetve világos és egyértelmű döntés született. A miniszter többször is kiemelte a 2014-es, 9500 szavazatos eredményt, melyet most Hegedűs Csaba meg tudott tartani, azonban ezen túl az ellenzék mozgósítási képességéről és Márki-Zay győzelmének okairól nem beszélt.

Egy riporter azt a kérdést is feltette, nem fél-e a Fidesz attól, hogy a Márki-Zay ellen folytatott negatív kampány visszaüthet április 8-án. Lázár erre elmondta: egyetlen ember ellen folyt negatív kampány, ez pedig ő maga volt, de nem szokott ezen keseregni.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125686