Szemen szedett transzparencia

2018. február 23. 18:38

A Transparency International mérésével valami őrült nagy baj lehet.

A Transparency International szerint Magyarország korrupció tekintetében az egyik legfertőzöttebb az Európai Unióban, azaz még Romániánál is rosszabbak vagyunk, és nálunk csak Bulgária korruptabb 

Évek óta olvasgatok éves jelentéseket, elemzéseket, arról, hogy melyik ország hitelképes, mennyire teremt stabil gazdasági környezetet, ki mennyire demokrata vagy mennyire sáros a korrupcióban. A Freedom House nagyjából 10 éve megjelent demokráciamérője keltette fel bennem a gyanút, hogy ezek a nagy intézetek nem minden befolyás nélkül közölnek jelentéseket, pontosabban a befolyásolás szánt szándékával jelennek meg azokat.

Akkor Ukrajnát a demokrácia állapotának vagy minőségének szempontjából előkelőbb helyre pozicionálták, mint Oroszországot. A helyi viszonyokat jól ismerve tudtam, hogy ez csak tévedés vagy hazugság lehet. Sem Oroszország, sem Ukrajna nem demokrácia, egyik kutya másik eb, a kedvezőbb helyezés mögött politikai szándékok húzódtak meg. Tehát szándékos félrevezetés.

Magyarországot is időnként elmarasztalják jól meghatározható ideológiai hátterű intézetek, a napokban éppen a Transparency International.
Azt azonban érdemes tudni a jelentésről, hogy civil szervezetek és gazdasági szereplők véleményének figyelembevételével készítették azt el. Tehát adva vagyon Transparency International, akinek függetlenségét joggal vonjuk kétségbe, a TI munkatársai tetszés szerint választanak ki civil szervezeteket és gazdasági szereplőket, hogy ugyan mondják már el, hogy mennyire korrupt az ország. A végeredmény nem lehet kétséges, nem bízzák a véletlenre. A jelentés értéke ezzel erőteljesen a nulla felé konvergál. Azt sem tartom teljesen kizártnak, hogy egyáltalán senkit nem kérdeztek meg, pusztán tollba mondták nekik, amit az országról, a kormányról mondani illik.

Nem arról szeretnék senkit meggyőzni, hogy a kormány körül csak ministránsok vannak, és senki nem lop egy fillért sem.

De egy dologban teljesen biztosak lehetünk. Ugyanilyen körülmények között, ugyanilyen korrupciós fertőzöttség mellett, ha balliberális kormányunk lenne, akkor ezek az intézetek, mindent rendben találnának, kifogástalan demokrácia lennénk. Ezek az intézmények a politikai nyomásgyakorlás eszközei, politikai megbízást teljesítenek, amikor időről időre megpróbálják földbe döngölni a kormányt egy jelentéssel. Egyszerűen arról van szó, hogy akiknek az érdekeit sérti a kormány tevékenysége, azok szája szerint jelent a Transparency International.

Emlékezetes, hogy nemrégiben kiderült, a Világbank tudatosan manipulálta a versenyképességi rangsorokat, hogy azzal nyomást gyakoroljon egyes kormányokra. Illetve a nagy tekintélyű Moody’s hitelminősítő céget elítélték a gazdasági válság kirobbanásában való felelőssége miatt. A cég akkor jó minősítést adott olyan jelzálog fedezetű értékpapíroknak, amelyekről egy adott pillanatban kiderült, hogy semmit nem érnek.

A hitelválság ezzel folytatódik. A bizonytalan adatokkal dolgozó szervezetek hiteltelenítik a kutatóintézetek munkáját. Ahogy a fősodratú média kivégezte az írott szó, a sajtó hitelét, úgy a tudományos intézetek hitelét teszik jégre ezek a függetlennek mondott, egyébként kétes megalapozottságú listákat közlő intézetek.

Azon pedig, hogy Románia tisztább ország Magyarországnál, csak nevetni tud az, akinek minimális rálátása van a román állapotokra.

Csak hogy világos legyen. Romániában a korrupció elleni ügyészség a vizsgálatokat részben arra használja fel, hogy leszámoljon magyar politikusokkal, hogy székelyföldi politikusokat tegyenek tönkre. Hogyan lehetne hinni a Transparency International jelentésének, ha szerintük ebben a bezzegdemokráciában sokkal jobb a helyzet, ahol az ügyészség levadássza a nemzet ellenségeit?

Ha ezt a wannabe-államot jobb megítéléssel illet a Transparency, akkor a méréssel valami őrült nagy baj lehet. 

Nem véletlen, hogy sok évre visszamenőleg nemzetközi vita zajlik a Transparency metódusának helyességéről, pontosságáról. Mindent a maga helyén kell kezelni. Ennek az egyszeri szervezetnek az egyszeri, világszerte vitatott indexét is.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125548