Fazékország

2018. február 22. 07:33

Koncz Tamás
Magyar Nemzet

Szebb időkben az ilyen nyilatkozatot gyanúsítotti vallomásnak neveznék.

„Vadul rotyog a híg lötty, egyre gyakrabban csap ki pára a fedő alól. A várakozók idegesen szimatolnak, találgatják, hogy hús vagy legalább egy kis bőrdarab puhul-e a fazék mélyén, nem csak rothadt krumpli. Közben furakodnak is, foguk közt káromkodva próbálnak előresorolni a tűz felé, de azért óvatosak. A tagbaszakadt, böllérképű konyhás fegyelmet tart: aprócska malacszemeivel a sort pásztázza, ha tolakodást lát, odavág a súlyos merőkanállal.

Nem valamelyik orosz börtönszigeten történik mindez, hanem a választásra készülő Magyarországon. Még inkább: Magyarországgal. Allegória persze, de hogy nem túlzó, azt a putnoki polgármester nyilvános beismerése bizonyíthatja. Tamás Barnabás egy kistérségi társulási tanács ülésén helyi polgármesterek körében szólalt fel, és a Hír TV összefoglalója alapján teljesen őszintén beszélt arról, miért létfontosságú, hogy a választóik a Fideszre szavazzanak.

»A Fidesz nyer, mert azzal azért tisztában vagytok, hogy nyer, és ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk. Lóf…t fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő. Az az igazság, hogy én sem adnék. Ahol nem ránk szavaznak, mert az úgyis kiderül, ott megnézhetik magukat« – összegezte a helyzetet Putnok ura, aki azt is felajánlotta, hogy »a seggére rajzoltatja« Vona Gábort és Gyurcsány Ferencet, egyiket az egyik, a másikat a másik felére, és akkor rugdoshatja őket mindenki kedvére. A hallgatóság állítólag köpni-nyelni nem tudott a »tiszta beszéd« hallatán, de az biztos, hogy nem álltak fel, nem is szóltak közbe.

Talán azért sem, mert az elmondottakat nehéz lenne megcáfolni. Egyértelmű, hogy a putnoki polgármester jelentős előadást tartott – és nem azért, mintha bármi újszerű lett volna a szavaiban. Maga a kimondott tény, a nyers és pragmatikus megfogalmazás jelenti a fordulópontot, a kisszerű, magyaros katarzist. Tamás Barnabás a választás előtt nem sokkal teljes természetességgel beszélt arról, hogy korrupt maffiarendszerben élünk, és aki nem a jó színekben játszik, »az szopni fog«. Nem mellesleg, ő is a csókosainak kedvezne, ha olyan lenne a helyzet. Szebb időkben az ilyen nyilatkozatot gyanúsítotti vallomásnak neveznék. Nem véletlen, hogy a nagyobb pályákon focizó politikusok nyílt fenyegetés helyett is csak utalnak a fideszes győzelem előnyeire – ahogy Lázár János tette, amikor megjegyezte, hogy Hódmezővásárhelynek fejlődés kell, nem balhé.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125522