Oroszország: párbeszéd és óvatosság

2018. február 22. 10:59

Nincs olyan ország – bármilyen hatalmas is legyen –, amelyik felszabdalhat egy szomszédos országot, és minden következmény nélkül megszegheti a nemzetközi jogszabályokat.

2018. február 22. 10:59
Boris Johnson

„Végeredményben minden állam biztonsága azon az alapelven nyugszik, hogy az országok ne változtathassák a határokat vagy foglalhassanak el területeket erőszakkal. És ez az, amiért a Krím félsziget sorsa fontos mindannyiunknak. Mindannyian kötelesek vagyunk Oroszország ellen átgondolt és eltökélt módon fellépni. Ez azt jelenti, hogy fenntartjuk az Oroszország ellen a krími helyzet miatt bevezetett szankciókat mindaddig, amíg a régió Moszkva fennhatósága alá tartozik, valamint a további szankciókat is, amíg a minszki megállapodást Kelet-Ukrajnában semmibe veszik.

Ezeknek a lépéseknek az a célja, hogy megmutassuk, nincs olyan ország – bármilyen hatalmas is legyen –, amelyik felszabdalhat egy szomszédos országot, és minden következmény nélkül megszegheti a nemzetközi jogszabályokat. Mindazonáltal míg az alapelveink mellett kiállunk, Oroszországgal határozottan és céltudatosan kell egyeztetnünk. Világosan és egyértelműen kell kommunikálnunk az aggályainkat Moszkva tetteivel kapcsolatosan.

Nincs ellentmondás a párbeszéd és a elrettentés között – sőt, az egyik erősítheti a másikat –, mint ahogy ezt világossá is tettem decemberi moszkvai látogatásom alkalmával. A Biztonsági Tanács állandó tagjaiként mind Nagy-Britannia, mind pedig Oroszország felelős a nemzetközi békéért és biztonságért. Oroszországgal kapcsolatban a mottónk, a vezérelvünk: párbeszéd és óvatosság. E két megfontolást egyenlő mértékben kell alkalmaznunk. De soha nem felejthetjük el a Kreml ama bizonyos késő esti ülésének szörnyű következményeit.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. február 23. 16:16
Dehogy nincs! Et a jóember nem tanult történelmet? Különben nem mondana ilyen butaságokat.
Adella
2018. február 23. 15:38
Ki is szabdalta fel Szerbiát? Koszovó, Boris, Koszovói!
balbako_
2018. február 23. 07:31
"Nincs olyan ország – bármilyen hatalmas is legyen –, amelyik felszabdalhat egy szomszédos országot, és minden következmény nélkül megszegheti a nemzetközi jogszabályokat. " Kivéve Nagy Britannia,Törökország,USA, Franciaország, Németország, Szovjetunio stb. Mert a felsoroltak mást sem tettek......
Harangláb
2018. február 22. 22:01
"Nincs olyan ország – bármilyen hatalmas is legyen –, amelyik felszabdalhat egy szomszédos országot..." Mondja ezt egy olyan ország politikusa, amelyik ország a fél világot felszabdalta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik