Nem lettem liberális

2018. február 21. 14:28

Ami zajlik, sokkal inkább tömeghisztéria és vallási fanatizmus, mint társadalmi párbeszéd. Nem hallgathattam tovább. Nem lettem liberális, sőt, ami a keresztény hitet illeti, ultrakonzervatívnak tartom magam: a diákjaimnak azt tanítom, hogy a legapróbb dologban se kössenek kompromisszumot a bűnnel.

2018. február 21. 14:28
Hodász András
Hodász András
Facebook

„Közlemény. Most, hogy már elült a vihar, amelyet az utóbbi hetekben adott interjúim okoztak, úgy gondoltam reagálok azokra a személyes vagy nyílt üzenetekre és kommentekre, amelyeket ennek kapcsán kaptam. Sokan jeleztek vissza pozitívan, bátorítottak vagy köszönték meg, hogy kimondtam, amit ők is gondoltak, ezúton köszönöm a leveleiket! Néhányan felháborodásuknak adtak hangot mondván, hogy milyen médiumokban és milyen témában szólalok meg. Egyrészt nem én kerestem a lehetőséget, »csak« megragadtam, másrészt azt gondolom, hogy társadalmi kérdésekben nemcsak joga, de kötelessége is egy papnak megszólalni (erről írtam is egy blogot a 777-en, visszakereshető), főleg, amikor ennyi visszaélést követnek el a kereszténységre hivatkozva. Mindemellett konkrét párt mellett nem kampányoltam, és ezután sem fogok.

Egyszerűen csak a csalódásomnak adtam hangot, hogy az a jelenség, amiről már szeptemberben írtam (szintén a 777-en, hogy ti. hogy növekszik a társadalmunkban a gyűlölet, a széthúzás és a félelem), egyre aggasztóbb. A kommentek és a nekem írt levelek ezt a szomorú tényt csak még jobban alátámasztják. Barátságok szűnnek meg, családi kapcsolatok hidegülnek el politikai kérdések miatt egy »keresztény« országban, és mi nem teszünk semmit. Ami zajlik, sokkal inkább tömeghisztéria és vallási fanatizmus, mint társadalmi párbeszéd. Nem hallgathattam tovább. Nem lettem liberális, sőt, ami a keresztény hitet illeti, ultrakonzervatívnak tartom magam: a diákjaimnak azt tanítom, hogy a legapróbb dologban se kössenek kompromisszumot a bűnnel, hogy még a filmletöltés is lopás, és hogy a cél nem szentesíti az eszközt. Semmi más nem történt, minthogy a politikusainkon is számonkértem ugyanezt. Ha nem így tettem volna, a szavahihetőségemet veszítem el. Politikai témában ez volt az utolsó megnyilvánulásom. Nincs bennem harag, és remélem nekem is meg tudnak bocsánatni azok, akiket a szavaimmal megbántottam. Imádkozom a béke és a bölcsesség kegyelméért mindannyiunk számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2018. február 22. 23:32
Kedves barátom, te még túl fiatal vagy ehhez. Szeressük egymást gyerekek politikával nem jutunk sehová. Az élet szépségéhez és normalitásához hozzátartozik, hogy valakit vagy valamit gyűlölök, (ezt értéknek élem meg) mint ahogy az is hogy szeretek. Hogy politikai okok miatt kapcsolatok barátságok szűnnek meg, hát akkor az annyit is ért. Én mindegyik változatot átéltem és nem kesergek egyes megszűnt vagy elhalványuló kapcsolatomon, mert a dolog át lett élve és több lettem általa, hogy ilyen konstellációban is megvizsgálhattam az életet mint olyat. Nézz végig a történelmen - a bőrödből nem bújhatsz ki se te, sem senki. Úgy hogy javaslom, éljél még pár száz évet mint Yoda, és akkor megvitathatjuk a dolgot.
SoJe
2018. február 21. 23:07
Hodász András egy kiváló pap. Ugyanakkor a sajtómegnyilatkozásai kapcsán óvatosságra és bátorságra inteném. Egy katolikus pap nyugodtan megteheti, hogy nem azt válaszolja, amit hallani szeretne a kérdező. Nekem az volt a benyomásom, hogy nem volt bátorsága nem azt válaszolni. Azon pedig el kell majd gondolkodni, hogy miért pont a kampányban hívják, miért ezek az orgánumok és miért csak egy-két kérdésben (precízen kerülve mondjuk az emberi élettel kapcsolatos kérdéseket, a házasságról szóló tanítást, nem is beszélve mondjuk a genderről) Isten áldja Hodász András atyát! Engem megleptek a sajtóban tett nyilatkozatai, de haragot, egyáltalán nem táplálok irányában.
Türelem
2018. február 21. 21:46
Egy gyereket sem bíznék Rád....Hülyeségeket irkálsz állandóan, közben meg a templomaitokat be lehet lassan zárni, vagy mecsetnek alakítani.
bélabácsi
2018. február 21. 19:49
hodász bandika; ki ez a gendarpicsa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik