A képviselőválasztás elé

2018. február 19. 20:17

Az, ami az orbáni – választójogi és sajtóügyi – reformok, fölvásárlások és paranoiakampányok után megmaradt a parlamentarizmusból, az szánalmas.

2018. február 19. 20:17
Tamás Gáspár Miklós
Mérce

„Én is azt szeretném, mint oly sokan, hogy Orbán Viktor és pártja kerüljön kisebbségbe a következő Országgyűlésben, vagy legalább kevesebb képviselője legyen, mint eddig volt. Ha az ellenzéki pártok nem egyeznek meg, akkor szerintem baloldali szavazónak – némi fejcsóválással, tamáskodással, habozással – vagy az MSZP-Párbeszédre, vagy az LMP-re lehet (érdemes) szavaznia, gondolom, talán.

A „kisebbik rosszra” szavazni nem hiba, apró javulás is javulás, rajtunk ne múljék. A sokszorosan csalódott, mégis jóhiszemű és becsületes Elek István – több lapban is, több ízben – a teljes körű összefogás mellett száll síkra még mindig. Isten tudja. Ő jót akar, és én már nem vitatkozom senkivel aktuálpolitikai konkrétumokról. A választók döntenek. Ha még van kedvük. Befolyásuk a honpolgároknak a pártokra nincs, párttagság (belső pártélet, mozgalom, vita) híján a többpártrendszerű, parlamenti demokrácia illúzió. Választani a jó Isten tudja, hogyan kialakított választékból lehet.

Miközben nem is egy (gyöngécske) ellenzéki párt nem egy vezérférfia elbocsátást (neomagyarul: kirúgást), börtönt, sőt: akasztást helyez kilátásba a diadalmas kormány diadalittas tényezőinek, a már visszavonult politikus, az LMP volt vezetője, ma ügyvéd, független közéleti személyiség – akinek már nem kell törekednie az olcsó népszerűségre – , legalább ő, rátapint a lényegre:

»Hazafias kötelesség szerintem, hogy az ember az aktuális nemzetközi kupaszereplőnek [»Fehérvári cigányok, basszátok az anyátok!«] drukkoljon a nemzetközi kupameccsen. […] Az egészség, a hazafias nevelés [»Gyűlölünk, szar Románia!«], a közösségépítés [»Cristiano homeszexuál!«]  szempontjából egyaránt fontos a sport, s így abban sincs feltétlenül kivetnivaló, hogy az állam szerepet vállal benne, így a fociban is.«

Azt azonban itt magunk között csöndesen megállapíthatjuk, hogy az, ami az orbáni – választójogi és sajtóügyi – reformok, fölvásárlások és paranoiakampányok után megmaradt a parlamentarizmusból, az szánalmas. A választási harc javarészt az interneten folyik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2018. február 20. 09:05
TGM-nek ennek a zavaros, marxista kövületnek egyre szánalmasabbak az irományai.
péterx
2018. február 20. 05:58
Szóval , a TGM szellemiségű balosok szerint "lejt a pálya" . Nem ők harmatgyengék politikailag , nem ők nem produkálnak érdemlegesen semmi válaszhatót , hanem szerintük Orbán semmisíti meg a demokráciát . Tévednek : van működő parlament , de oda csak azok juthatnak be , akikről a választók látják , hogy a valódi érdeküket szolgálják .
patkánynak sem nevezhető férgek
2018. február 19. 21:47
"A választási harc javarészt az interneten folyik." Hol az anyádba folyjon? Élveznétek, ha sikerülne kirobbantani egy kis Majdant, de szerencsére 150 főnél nagyobb gigatüntetésre sem futja az erőtökből. :D
zakar zoltán béla
2018. február 19. 21:42
Bújj egy kioszkba, s dobáld ki onnan az összes "MN" Rajta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik