Úr és szolga

2018. február 16. 18:29

Károlyi Sándor
Napi Maxima

Az szolga valamint hiba nélkül nem lehet, szintén úgy az ura vétek nélkül nincsen, de bolond már az, ki kicsiny vétekért megveti az szolgáját, annál bolondabb az szolga, ha kevés feddésért vagy intésért megutálja jó urát.

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Az szolga valamint hiba nélkül nem lehet, szintén úgy az ura vétek nélkül nincsen, de bolond már az, ki kicsiny vétekért megveti az szolgáját, annál bolondabb az szolga, ha kevés feddésért vagy intésért megutálja jó urát... Tovább is kívánok szolgálatjával élni, de úgy, hogy az intést is felvegye, mert másként ha szólnom nem volna szabad, uram lenne.”

Károlyi Sándor feleségéhez címzett leveléből. Kovács Ágnes: Károlyi Sándor, Gondolat Kiadó, Budapest, 1988, p. 174.

Károlyi Sándor, gróf szül.: 1669. június 2. Olcsvaapáti - elhunyt: 1743.szeptember 8. Erdőd. A Rákóczi szabadságharc egyik fontos szereplője, akinek az azt lezáró Szatmári Béke létrehozásában meghatározó szerepe volt, amelyért sokan árulónak is tartották. A tárgyalások során Károlyi "súlyát" Rákóczi hajthatatlansága és természetesen a magyarság közel évtizedes harca adta. Függetlenségünket akkor nem nyerhettük el, de a magyarság megtartotta becsületét. A szerződés az akkor legtöbbet elérhető eredményt hozta számunkra. Károlyi gyakorlatias, a körülményeket mérlegelő, a gyorsan változó erőviszonyokat helyesen felismerő személyiség volt.

Az idézetet köszönöm Mészáros György olvasónknak.

 

--------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a maxima@mandiner.hu címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125270