Andrej Kiska nehéz döntése

2018. február 13. 20:53
Dunajszky Éva
Felvidék Ma

Tény viszont, hogy egy egészséges jogállamban az ilyen ügy – mármint amilyen az elnök céges adóügye – alacsonyabb tisztségekben is okot ad a lemondásra. Kiska hírnevét, mondjanak bármit is a legújabb népszerűségi statisztikák, ez az ügy jócskán megtépázta, s éppen ez az ügy az, ami miatt nem kellene újra megpályáznia a köztársasági elnöki posztot.

„Aztán vannak, akik annak ellenére, hogy jó elnöknek tartják, azt állítják, Kiska ideje lejárt, mennie kell. No persze, nem a Pozsony-Poprád repülőgép-járatos ügy miatt, az csak a Smer kisstílűségét mutatja, hogy semmi ütősebbre nem tellett tőlük, amit kihúzhattak volna ellene. A tisztázatlan céges adóügyei azonban tényleg nem tettek jót Kiska hírnevének, csak hát ezt sem lehet állandóan az orra alá dörgölni, amikor az ember egy állítólagos áfacsalótól bérelt lakásban tengeti a mindennapjait.

Tény viszont, hogy egy egészséges jogállamban az ilyen ügy – mármint amilyen az elnök céges adóügye – alacsonyabb tisztségekben is okot ad a lemondásra. Kiska hírnevét, mondjanak bármit is a legújabb népszerűségi statisztikák, ez az ügy jócskán megtépázta, s éppen ez az ügy az, ami miatt nem kellene újra megpályáznia a köztársasági elnöki posztot. Egy demokratikus államban nem lehet ugyanis kivételt tenni azokkal a politikusokkal, akik egyébként megfelelnek a vérmérsékletünknek, és többnyire az elvárásaink szerint viselkednek, vélik a Kiska távozása mellett lévők. S az sem elhanyagolható körülmény, hogy valószínűleg maga Kiska is belefáradt egy kicsit ebbe a reménytelennek tűnő küzdelembe.

A találgatások végére minden bizonnyal Andrej Kiska hamarosan pontot tesz. A legújabb hírek szerint már az ellenzék sem reménykedik abban, hogy a jelenlegi államfő újraindul az elnökválasztáson. Pedig a jobboldali beállítottságú Kiska megfelelő jelölt lehetett volna a számukra, benne látták azt a jelöltet, aki képes lehetett volna a Smer jelöltjét legyőzni. Az utóbbi napok történései azonban úgy tűnik, teljesen szertefoszlatták ezt az álmot. Kiska a napokban találkozott ugyanis az ellenzéki vezetőkkel, s bár egyelőre még nem mondta ki a végső szót, az üzenet egyértelmű volt: ne számoljanak vele, keressenek más jelöltet.

Ma már szinte száz százalékra veszi mindenki az ellenzéken és a kormánykoalíción belül is, hogy Kiska nem indul el újra, bár a végleges döntést csak márciusban mondja ki az államfő, és még mindig erős nyomás nehezedik rá, hogy felülértékelje az eddig ki nem mondott döntését.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/125123