Forgatókönyvek

Republikon: Háromnegyedes többsége is lehet a Fidesznek

2018. február 8. 15:25

A 24.hu közölte a Republikon Intézet kutatását, mely szerint ellenzéki koordináció nélkül akár háromnegyedes többséget is szerezhet a parlamentben a Fidesz tavasszal.

A 24.hu arról ír: ha nem lesz a jelenleginél szélesebb, az LMP-t is bevonó ellenzéki együttműködés, a Fidesz szinte biztosan kétharmados többséget szerez az április 8-i választáson.

A Republikon Intézet közvélemény-kutatásokra alapozott mandátumbecslése szerint az MSZP és a DK megállapodása önmagában kevés egyéni mandátumok megszerzéséhez: egy ilyen helyzetben az angyalföldi választókerület kivételével minden körzetben a Fidesz jelöltje győzne. Igaz, van további kilenc körzet, ahol 5 százalékpontos vagy kisebb a különbség az MSZP-Párbeszéd vagy a Demokratikus Koalíció és a Fidesz jelöltje között, ilyen például az újpesti és a szegedi 1-es választókerület. A Jobbik ennyire sehol sem tudja megközelíteni a Fideszt, a különbség a miskolci csatateres körzetünkben a legkisebb, 6 százalékpont.

Ha az ellenzéki oldalon nem lesznek további visszalépések, akkor

a Fidesz 146, a Jobbik 20, az MSZP-Párbeszéd 15, a Demokratikus Koalíció 10, az LMP 8 mandátumot szerezne a Republikon Intézet becslése szerint.

A Momentum és az Együtt a jelenlegi adatok alapján nem lépné át az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Ez kényelmes kétharmados többséget jelentene a jelenlegi kormánypártoknak: a mandátumok majdnem háromnegyedét birtokolnák - írja a portál.

A Republikon Intézet egy másik forgatókönyvet is lejátszott, ami abból indul ki, hogy a jelenleg ismertnél szélesebb körű együttműködések is létrejöhetnek egyes választókerületekben. Ezzel az „okos koordinációval” a kétharmados többség (amihez 133 mandátum szükséges) megakadályozható az intézet szerint.

Ebben az esetben a Fidesz 130 az MSZP-Párbeszéd 25, a Jobbik 20, a DK 16, az LMP pedig 8 mandátumot szerezne.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/124885