Gyűlöletszeizmográf

2018. január 11. 14:44

Vásárhelyi Mária
168 Óra

A Fidesz támogatói számára szétküldött levél tartalmát és hangnemét maga Joseph Goebbels is megirigyelte volna, de Sztálin propagandistáinak is büszkeségére válna.

„A párt támogatói számára szétküldött levél tartalmát és hangnemét maga Joseph Goebbels is megirigyelte volna, de Sztálin propagandistáinak is büszkeségére válna. A borítékba csomagolt üzenet minden mondata sistereg a gyűlölettől, és minden egyes állítása hazugság. Hogy nincs »Soros-terv« azt már a kormány illetékes szervei is elismerték, hogy »Soros György fel akarja számolni a nemzeti kormányokat, és szeretné elérni, hogy Magyarország bevándorló ország legyen« – az éppen úgy szemenszedett hazugság, mint azok az állítások, amelyek szerint Soros ügynökszervezetet épített ki Magyarországon, és az ő terveit hajtják végre a brüsszeli bürokraták és a magyar ellenzék. Hogy ezek mennyire irracionális és hazug vádak, azt éppen olyan jól tudják a kormánypárti agytrösztökben dolgozó gyűlöletkarmesterek, mint minden józanul gondolkodó »magyar ember«.

Akkor hát mi a cél? A legfontosabb a gyűlölet ébren tartása és állandó szítása.

Ugyanakkor, mint minden totalitásra törekvő rendszerben, itt is fontos a hatalom legitimációjának újbóli és újbóli megerősítése. A modern diktatúráknak nem elegendő, ha mindenféle manipulatív eszközökkel négyévente, választásokon megerősítik hatalmukat, nekik arra van szükségük, hogy állandóan bizonyítsák a nép általi legitimációjukat. Ez egyszerre demonstrálja az erejüket és az ellenzék gyengeségét.

Egy-egy ilyen adománygyűjtő akció azért is fontos, mert ezáltal érzékelni tudják híveik elkötelezettségének fokát, hogy mekkora közvetlen áldozatot hajlandók hozni saját pártjukért, másrészt mérni tudják a körükben elhintett gyűlölet erejét is. Minél nagyobb áldozatot vállal valaki a befizetéssel, annál szorosabb a párt iránti elkötelezettsége, és annál erősebb benne a gyűlölet és a félelem a kreált ellenségtől. Hiszen a kormányrúdnál állók is pontosan tudják, nem az a nagy dolog, ha valaki az összelopott milliárdokból néhány milliót befizet a kasszába, hanem amikor valaki a néhány tízezer forintos nyugdíjából adakozik, akár azon az áron is, hogy azon a héten egy-két fokkal hűvösebb lesz a lakásában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123479