Orbán felelőtlen volt, mert felejthetetlenné akarta tenni magát

2018. január 9. 07:12

Konrád György
HVG

Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Interjú.

„A Soros György elleni gyűlöletkampány láttán nincs lelkiismeret-furdalása, amiért egykor az amerikai üzletember pártfogásába ajánlotta Orbán Viktort?

Sok mindenre beszéltem rá Sorost, ezek közül csekélyke téma volt a mostani miniszterelnök személye, a German Marshall Fund részére írtam róla ajánlást mint értelmes fiatalemberről, aki demokráciát akar. Az akkor igaz is volt, de aztán kiderült, mi minden ezzel ellentétest tudott produkálni.

Mikor jött rá, hogy tévedett a megítélésében?

Már Nagy Imréék újratemetésekor, amikor a beszédet mondta a Hősök terén. Tudtam, hogy abban állapodtak meg a Történelmi Igazságtétel Bizottsággal, hogy a kelet-európai diktatúrákban élők védelmében most még nem hozza szóba az orosz csapatok kivonását, de megszegte a megállapodást. Felelőtlen volt, mert felejthetetlenné akarta tenni magát.

Hol hibázott a hajdani demokratikus ellenzék, hogy kivérzett az SZDSZ, csorbult a jogállamiság, szűkült a demokrácia?

Erre volt tehetsége, tisztánlátása egy értelmiségi csoportnak, amely azzal a dilemmával állt szemben, hogy visszamenjen-e a szakmájához, vagy tovább vacakoljon a politikával.

Előre látta a Kádár-rendszer végét, a berlini fal leomlását. Mit »jósol« a jelen helyzetben?

Ezt a kormányt csak akkor fogja leváltani a kedves és intelligens fiatalokat is magába foglaló ellenzék, ha tagjai nem utálják egymást. Megnyugtatásul úgy látom, hogy nagyobb erő húzza a magyarokat is az Európai Unióhoz, mint a diktátoraikhoz. Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Jóakaratú emberként azt kívánom, hogy Felcsútra menjen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123298