Vona miért nem bontja ki a valóság minden részletét?

2018. január 5. 13:15

Zöldi László
Médianapló

Vajon érdemes-e politikusként komolyan venni Vona Gábort?

„Miközben érdeklődéssel adóztam a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének, hirtelen elakadtam az olvasásban. Arra a kérdésre ugyanis, hogy »A Jobbik demokratikus párt-e?«, ezt találta mondani: »Mindig is az volt.« Nem szoktam ok nélkül firtatni a politikusok szavahihetőségét, mindazonáltal a rendszerváltás óta gyűjtöm a legjellemzőbb mondataikat, és beugrott, hogy mintha Vona Gábor nem bontotta volna ki a valóság minden részletét.

A hazugság eufemisztikus (enyhítő, szépítő) körülírása a 2006-ban még szocialista Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik. Pártja megnyerte az országgyűlési választást, az ígéretek megvalósítása helyett azonban megszorítások következtek. S hogy az idézendő textust elhelyezhessük a korabeli kontextusban, zárt körben már elhangzott az őszödi beszéd, de még nem szivárgott ki. E köztes helyzetben vallotta be Gyurcsány miniszterelnök: »A kampányban nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét.« (Népszabadság, 2006. június 28.) Van szakirodalma a politika és a hazugság viszontagságos kapcsolatának, ezúttal mégis beérem Vona Gábor 2012. január 28-án megjelent eszmefuttatásával. A Magyar Távirati Iroda szerint ezt mondta a pártjáról: »Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk.«

Az akkori és a tegnapi gondolata között ellentmondás feszül. Vajon érdemes-e politikusként komolyan venni Vona Gábort, ha úgy került szembe hajdani önmagával, hogy elfelejtette feloldani (megmagyarázni) az ellentmondást?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123230