Az alt-rightról

2018. január 4. 11:21

Mauri partizán
Mandiner

A dolog semmi másról nem szól, csak a hatalom megragadásáról, és annak bizonyításáról, hogy a féktelen gyűlölet erősebb tud lenni, mint a másik oldalon. Az iparkodásban pedig se erkölcs, se elvhűség nem számít.

Trump, Bannon, Milo és a többiek. Azok az emberek, akikről teljesen nyilvánvaló, hogy legfőbb érdemük a baloldal hisztérikus káoszba rángatása. (Ami nyilvánvalóan minden épelméjű embert jó érzéssel tölt el.) 

De ezen túl mi más marad?

Csak logikátlan, ellenbaloldali, minőségében a liberálisokkal teljesen egykutya, principálisan értelmezhetetlen megnyilvánulások.

Az elvszerű gondolkozás nem azt jelenti, hogy a sajátomtól mindent szabad; hanem azt, hogy a sajátomtól még kevésbé fogadom el az inkriminált tettet.

A dolog semmi másról nem szól, csak a hatalom megragadásáról, és annak bizonyításáról, hogy a féktelen gyűlölet erősebb tud lenni, mint a másik oldalon.

Az iparkodásban pedig se erkölcs, se elvhűség nem számít.

Az amerikai alt-right ügyesen átvette az ún. korszerű, európai szélsőjobboldal főbb érveit, amelyek gyakorlatilag filoszemitizmusból, iszlámgyűlöletből és bevándorlóellenességből állnak.

Amint látjuk, ezt kiegészítik azzal is, hogy a keresztényi morál sem számít. Adott egy materiális alapú, fényteljességtől irtózó, értelmiségi allűr, olyan vezetőkkel az élén, akiknek semmilyen tradícióhoz sincs közük.

Miért nem nevezzük ezt annak, ami: egy újabb, baloldali irányzatnak? Attól valami nem lesz kevésbé balosabb, hogy a balszélen további aspiránsok is gyülekeznek.

Ideje mindenkinek leszámolnia az amerikai ellenforradalom ideájával, amennyiben egyáltalán áltatta magát ilyesmivel.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/123169