Bortnyikov: Az autonóm dzsihád taktikáját követik a terrorszervezetek

2017. december 19. 11:34

A nemzetközi terrorszervezetek vezetői az „autonóm dzsihád” taktikájára ösztönzik követőiket – jelentette ki kedden Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója.

Alexandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Független Államok Közössége (FÁK) biztonsági szervei és szakszolgálatai vezetőinek keddi, moszkvai tanácskozásán kijelentette, hogy az „autonóm dzsihád” célpontjai polgári személyek, a rendvédelmi szervek alkalmazottjai, valamint a városi és a szociális infrastruktúra objektumai lehetnek. A szakértő előadásában elmondta, hogy a terroristák a Közel-Keletről főképpen Afganisztánba csoportosítják át erőiket, ahonnan az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai átszivároghatnak a FÁK-tagállamok területére. 
    
Oroszországban és Közép-Ázsiában terrorcselekmények sorát sikerült megakadályozni, és elejét vették több, a FÁK-tagországok diplomáciai képviseletei ellen készülő támadásnak is. Mint említett, a FÁK-partnerországokból kapott értesülések alapján a közösség tagállamainak mintegy húszezer állampolgára ellen adtak ki határellenőrzési figyelmeztetést terrorizmus, vagy szélsőséges vallási szervezethez tartozás gyanúja miatt. Bortnyikov hangsúlyozta, hogy komoly veszélyforrást jelentenek a Szíriából és Irakból távozó dzsihadisták. Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy hamis iratokkal ellátott terroristák menekültnek adják ki magukat, így próbálnak bejutni a FÁK-országok területére, válogatott eszközökkel kihasználják a köztük érvényben lévő vízummentességi és könnyített határátlépési megállapodásokat. 
    
Bortnyikov beszámolója szerint a közös erőfeszítéseknek köszönhetően tizenegy, Szíriából a FÁK-országokba vezető emberszállítási csatornát lepleztek le és számoltak fel. Az FSZB harminchatezer hackertámadás veszélyére és a „fertőzött komputerrendszerekre” vonatkozó figyelmeztetést osztott meg a partnerszervekkel. Kitért arra is, hogy a FÁK-országok között jelentősen megerősödött az együttműködés a kritikus fontosságú infrastruktúra védelmének terén.
    
A szervezet igazgatója felolvasta Vlagyimir Putyinnak a tanácskozás résztvevőihez intézett üzenetét, amelyben az orosz elnök a FÁK szakszolgálatai összefogásának erősítését szorgalmazta a nemzetközi terrorfenyegetéssel szemben. Putyin arra figyelmeztetett, hogy a terroristák Közép-Ázsiát, a Közel-Keletet és Észak-Afrikát igyekeznek hídfőállásként felhasználni további terjeszkedésükhöz és az államok destabilizálásához.

(MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/122503