Milton Friedman nevét veszi fel a Zsigmond Király Egyetem

2017. december 14. 14:19

A magyar-zsidó származású Friedman a 20. század egyik legfontosabb közgazdásza volt.

Nevet vált a Zsigmond Király Egyetem, ezentúl Milton Friedman Egyetem néven folytatja működését – olvasható az egyetem honlapján. Az egyetem új fenntartója, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség azt a célt tűzte ki, hogy az intézmény meghatározó szerepet töltsön be a magyar felsőoktatásban. Ebben a törekvésben a magyar-zsidó származású, Nobel-díjas közgazdász családja és a szellemi örökségét gondozó alapítvány formálisan is támogatja az egyetemet.

A névváltoztatás azt a stratégiát fejezi ki, hogy az egyetem a társadalomközeli innováció és így a magyarországi K+F tevékenységet támogató üzleti képzés kiemelkedő szereplője legyen. Az amerikai Touro College berlini kampuszával együttműködve akkreditált német alapfokú üzleti képést indítanak angol nyelven, a Tel Aviv-i Bar Ilan Egyetemmel pedig közös tréningprogramot és startup-programot indítanak. 2018-ban emellett új magyar nyelvű szakképzés is indul.

Milton Friedman (1912-2006) a huszadik század egyik legbefolyásosabb közgazdásza volt, magyar, zsidó szülőktől származott, New Yorkban született, 1976-ban kapott Nobel-díjat. Ronald Reagan és Margaret Thatcher konzervatív-neoliberális gazdaságpolitikájának kidolgozója volt, nézetei nagyban befolyásolták a különböző nemzeteinek felfogását a gazdasági fejlődésről,  a piacok és a monetáris politika szerepéről a gazdasági egyensúlyban, valamint a technológia és az innováció fontosságáról az összefonódott nemzetközi pénz és munkaerőpiacok teremtette versenyben.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/122282