Megszavazták a melegházasságot Ausztráliában

2017. december 7. 09:00

A szenátus után a képviselőház is elfogadta a melegházasságról szóló törvényt Ausztráliában. „Ausztrália megcsinálta” – jelentette ki Malcolm Turnbull miniszterelnök.

Az ausztrál képviselőház megszavazta az azonos neműek házasságát engedélyező törvényt nyolccal nappal azután, hogy a szenátus is elfogadta azt – adja hírül a BBC. Az ausztrálok ősszel levélszavazás útján nyilváníthattak véleményt a melegházasságról, a szavazók 61,6%-a támogatását fejezte ki.

A csütörtöki döntés nyomán ünneplésbe kezdtek az utcákon, Ian Thorpe olimpiai bajnok úszó és Magda Szubanski komikus is megjelent az ünneplők között. A parlament karzatán közös énekléssel fejezték ki örömüket a melegházasság támogatói. „Ausztrália megcsinálta” – jelentette ki a miniszterelnök, Malcolm Turnbull. Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettes ugyanakkor nem támogatja a törvényt, szerinte a házasság „egy különleges kapcsolat egy férfi és egy nő között, melynek célja szerencsés esetben az, hogy gyermekeket hozzanak a világra”. A törvény megengedi, hogy az egyházi házasságkötők megtagadják az azonos neműek összeadását, azon javaslatok azonban, hogy ezt a nem egyházi házasságkötők is megtehessék, elbuktak. A törvényt várhatóan néhány napon belül aláírja Ausztrália kormányzója, ezzel hivatalosan is életbe lép.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121876