Egyetlen okunk az örömre

2017. december 4. 21:15

Szigetvári Viktor
HVG

El lehet majd venni államosítással Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor vagyonát.

„Liberális demokraták világszerte arról gondolkodnak mostanság, hogy az ilyen elnyomó rezsimeket miként lehet felszámolni. Meggyőződésem, hogy új eszközökkel, új módszerekkel, új szabályokkal. Téves az a korábban erkölcsi fölénnyel és normatív éllel megfogalmazott politikai közhely, amely szerint békés rendszerváltás csak jogfolytonosan és az elnyomó rendszer szabályainak jogpozitivista betartása révén mehet végbe.

Egy kétharmad nélküli, új kormány gond nélkül tételezheti politikai értelemben a rendszerváltás tényét, ha előtte erre kér felhatalmazást. Gond nélkül és büszkén léphet át a kollaboráns Alkotmánybíróságon nem létezőnek tekintve azt, és gond nélkül, ráadásul politikailag legitimen állíthatja félre akár a Legfőbb Ügyészség, akár a Nemzeti Bank vagy más intézmények vezetőit. Ennek politikai legitimitása mindaddig kitart, amíg az új kormány képes mértéket tartani, és nem homogén új intézményeket teremt, hanem szemben az illiberális elnyomókkal, olyan új, liberális demokrata rendszert épít ki, amelyben a fékek és egyensúlyok az önkénnyel szemben mindenkit védenek. Olyan új rendszert kell építeni, amely tiszteli és erősíti a politikai pluralizmust, nem pedig nacionalista érvekkel intézményesen kívánja elpusztítani, megszüntetni a legitim politikai ellenfeleket a nemzeti közösség keretein belül, ahogyan ezt most itthon és Lengyelországban történik.

Amíg ezen alkotmányos forradalom képes lesz mértéket tartani és sokszínűségre törekedni, az EU és a legfontosabb kétoldalú partnereink számára is legitim lesz. El lehet majd venni államosítással Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor vagyonát, hiszen az új rendszer piacgazdaságának és tulajdontiszteletének alapja lesz az, hogy a tényleges teljesítményen alapul. Nem követhetjük el pár évtizeden belül még egyszer azt a hibát, hogy a tsz-melléküzemágakat hazalópó korai privatizátorok bűneinek álságos jogi legitimálásához hasonlatosan jogszerűen szerzett vagyonnak tekintjük a lopott földeket, trafikokat és mélyépítő vállalatokat.

Mivel a Fidesznek ma kisebbsége van a magyar társadalomban és ha egy-egy ellenzéki jelölt áll szemben a Fidesszel és a Jobbikkal szemben az egyéni választókerületekben, akkor le is válthatóak, így csak mindent ennek kell alárendelni, és gond nélkül megteremthető lesz egy új, liberális demokrata Magyarország. Az sajnálatos persze, hogy mindehhez vágyott fejlődési pályánk intézményi közösségének, az EU-nak a megismételt passzivitása szükségeltetik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121734