Migráció: Kényelmetlen igazságok

2017. december 2. 15:26

Robert Skidelsky
La Vanguardia

A gazdasági és politikai liberálisok szövetséget alkotnak, amikor a korlátozás nélküli migrációról van szó.

„A gazdasági és politikai liberálisok szövetséget alkotnak, amikor a korlátozás nélküli migrációról van szó. Hiszen a gazdasági liberálisok a nemzeti határokat irracionális akadályokként kezelik a piacok globális integrációjának érdekében. A politikai liberálisok pedig úgy vélik, hogy a nemzetállamok és az általuk inspirált lojalitás akadályozza az emberiség nagyobb politikai integrációját. Mindkettő nézet feltételezi az erkölcsi kötelezettségeket, amelyek messze túlmutatnak a nemzetek kulturális és fizikai határain. 

(...)

Úgy érzem, bárki, aki átgondolja ezeket a kérdéseket, hajlandó egyetérteni abban, hogy az állampolgárság olyan dolog, amivel az ember eleve születik. Az emberrel együtt született értékek pedig (részben) levezethetők a történelemből és a földrajzi adottságokból. Ha egy közösség átalakulása túl gyorsan történik meg, azzal eltávolodik saját történelemtől és gyökereitől. A liberálisok szorongása egyrészt abból fakad, hogy nem akarnak rasszistáknak tűnni, másrészt abból, hogy nem akarják meglátni ezeket az igazságokat. Ez pedig egyenes út a sokak által hivatkozott populizmushoz.

A nép toleranciájának megváltoztatására irányuló erőfeszítéseket nem szabadna egy ponton túl erőltetni, hiszen azon a ponton túl inkább vált már ki negatív hatásokat, mintsem pozitív változásokat. Továbbá nem szabad erőltetni a migrációt, mert az biztos, hogy ellenségeskedést fog kiváltani a befogadó országban. Azok a politikusok, akik nem tudják kontrollálni és védeni saját határaikat, nem érdemlik meg, hogy a nép bizalmát élvezzék.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121622