A brüsszeli pávák haláltánca

2017. december 01. 14:04

Az a keserű igazság, hogy itt mindenki pávatáncol. Annyira, amennyire lehet. Csak az a kérdés, miért lehet annyira. A válasz pedig az, hogy azért, mert az Európai Unió nem eléggé olyan, mint egy állam.

2017. december 01. 14:04
Révész Sándor
HVG

„Az a keserű igazság, hogy itt mindenki pávatáncol. Annyira, amennyire lehet. Csak az a kérdés, miért lehet annyira. A válasz pedig az, hogy azért, mert az Európai Unió nem eléggé olyan, mint egy állam. Ezért az államhatalmak sincsenek elválasztva benne. A polgári demokrácia azon normái szerint, melyeket az EU a tagállamaitól számon kér (már amikor és már amennyire), az államhatalmaknak szétválasztva kell működniük. Független bíróságok és hatóságok és nem az egymással versengő és szükségképpen pártos (hiszen pártokat képviselő) politikusok döntik el a jogvitákat, állapítják meg, ki sértett törvényt, és milyen büntetés jár neki ezért. Az EU-ban ez nem így van.

Az Európai Bizottság is kormányok (kormánypártok) által kiküldött, pártpolitikusból lett biztosokból áll, s még a Bizottság fölött is a tagállami miniszterek és miniszterelnökök testületei uralkodnak. Például 2003 végén az Európai Bizottság úgy gondolta, érvényesíteni fogja a kötelező normákat a francia és a német állammal szemben is, és büntetőszankciókkal kívánta őket sújtani, amiért a költségvetési hiányuk rendszeresen meghaladja a megengedett mértéket. A pénzügyminiszterek tanácsa viszont többségi szavazással úgy döntött, hogy Franciaország és Németország számára megengedett, ami nem megengedett. Ez ilyen egyszerű.

A politikai döntéshozóktól függetlenül csak az EU luxemburgi bírósága működik. Ha annak ítéletét egy kormány semmibe veszi, legfeljebb egy újabb eljárást indíthatnak, melynek végén az illető kormány pénzbüntetésben részesülhet, melyet az adófizetők pénzéből fizetnek ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2017. december 02. 00:47
Mióta a "Legfelsöbb Szovjet" székhelye Brüsszel és a neve is "Eu-Bizottság" bizony silány lett a mérlege!
röviden
2017. december 01. 15:51
Tehát az Unió úgy működik, hogy Orbán üveggyöngyökkel meg tudja váltani a jogot, hogy fölszámolja a demokráciát. El nem tudom képelni, hogy aki számosabb és értékesebb üveggyönggyel bír, mit vihet keresztül.
Peter8811
2017. december 01. 15:49
Kitaláltatok egy baromságot és most 1000-rel lökitek
Onurisz
2017. december 01. 14:51
Úgy tűnik, a szemléző kolléga innovációt látott abban a gondolatban, hogy az EU-ban nem működik az államhatalmak elválasztása. Vagy tetszett neki a pávatánc. Révész úr azonban az atomerőmű beruházás jóváhagyása miatt nyavalyog. Ám nagyon félreért valamit, s ezzel félrevezeti a megújuló energia fanklubot is. Az EU Bizottsága nem arról dönthetett volna másképp, hogy enged-e Magyarországnak atomerőművet építeni vagy sem, hanem arról, hogy engedi-e az új atomerőművet a vizsgált konstrukcióval (hitelből, orosz technológiával) megépíteni. Márpedig francia vagy amerikai beruházók választása esetén is "a gatyánk (a jövőnk) megy rá Paksra", már ha rámegy. A hitel akkor is maradt volna, és a nyugatiak sem csinálták volna meg olcsóbban. Az pedig végképp talány, hogy a Bizottság sérelmezett döntése Révész szerint miért jelenti "a demokratikus Magyarország leépítését". Keveset aludt a tisztelt újságíró úr vagy belecsavarodott a rémlátomásokba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik