Nukleáris péniszméregetés

2017. november 20. 16:41

Amíg baleknak számít az, aki leszereli a nukleáris fegyverzetét és pénzt áldoz a környezetvédelemre, addig nem számíthatunk a nukleáris pszichózis megszűnésére.

2017. november 20. 16:41
Szegőfi Ákos

„»Ha minket provokálnak, a világot provokálják« – nyilatkozta Trump egy sajtótájékoztatón. Lehetetlen elmenni szó nélkül amellett, hogy a Madman-theory milyen hátborzongatóan rímel a Kim-Trump párosra. Nem csak az egyik hatalom vezetője irracionális: itt mind a két vezető az. Az egyik beteges autoriter, a másik javarészt inkompetens, de legalább mindkettő nárcisztikus. Trump megválasztása után amerikaiak és nem-amerikaiak milliói igyekeztek tájékozódni arról, hogy tényleg Trump kezében van-e a piros gomb, vagy ennél azért bonyolultabb a rendszer. A válasz kiábrándító. Akárcsak az oroszok esetében, a csapásmérés kulcsa itt is a gyorsaság. Ha Trump elhatározná magát, nehéz lenne időben megállítani, bár a radikálisabb tanácsadóit (Flynnt, Bannont vagy épp a magyar származású Gorkát) már menesztették, és valószínűtlen, hogy Tillerson vagy Mattis ilyesmire biztatnák.

Nem felejthetjük el, hogy egy háborúból nem zárható ki a véletlen, bármennyire is igyekeznek a döntéshozók mindig mindent kontrollálni. Kimék rakétatechnológiája gyenge lábakon áll, és egy ijesztgetés könnyen rosszul sülhet el valamilyen meghibásodás miatt – nem is feltétlen kellenének áldozatok az azonnali válaszcsapás megindulásához. A Nukemap nevű rendkívül profi és egyben mélységesen groteszk alkalmazással bárki tesztelheti adott kilotonnás töltet pusztítását – akár a saját városában is.

A háború »várása«, az arról való közbeszéd fokozódása indukálhatja annak tényleges bekövetkeztét, akár egy rossz delphoi jóslat. Végeredményben

EZ A CIKK IS HOZZÁJÁRULHAT BIZONYOS SZÁZALÉKBAN A NUKLEÁRIS APOKALIPSZISHEZ

– legalábbis, ha elegendően tartják érvényesnek meglátásait.

A MAD és a Madman-theory racionális alapokon nyugvó, mégis felháborítóan irracionális elméletek. A Hidegháború során a felek kvázi racionálisan cselekedve a bioszféra elpusztításához elegendő overkill mennyiség sokszorosát halmozták fel – bármennyire is ostobán hangzik, többször meg tudtak volna ölni mindenkit. A hiba mégsem csak döntéshozókban, hanem a nemzetközi rendszer belső logikájában van: amíg a rendszeren belül altruistának, hovatovább baleknak számít az, aki esetleg leszereli a nukleáris fegyverzetét, pénzt áldoz a környezetvédelemre, vagy a földi élővilágra veszélyes technológia korlátozását vezeti be, addig nem számíthatunk a nukleáris pszichózis megszűnésére.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2017. november 20. 21:14
Rengeted tudást, tapasztalatot összeszedhettél, fiam, a rengeteg 19 éved alatt. Menj el dolgozni, alapíts családot, és majd utána visszajöhetsz , és az atomról is megmondhatod a tutit. Csak azért nem mondom, hogy segghülye, mert 19 évesen én is azt hittem, hogy kurvára értek mindent, és az akkori politikusok úgy basztak át, mint szart a palánkon. Csak utána felnőttem. Régebben nem mertek volna a fiatalok belepofázni fontos dolgokba. Egyszerűen a tapasztalat nincs meg. És azt csak a saját bőrödön lehet megtanulni.
Burmin
2017. november 20. 20:27
Valamiféle perverzió kell ahhoz, hogy valakinek Kimről és Donaldról a pénisz jut eszébe. Ahogy nézem a szerző fiatal, tán csak nem kicsi a pénisze és ezen búslakodik ?
Tündér_Lala
2017. november 20. 18:48
amíg a rendszeren belül altruistának, hovatovább baleknak számít az, aki esetleg leszereli a nukleáris fegyverzetét Pedig pedig abban a bizonyos atomsorompó egyezményben sokan feladták az atomfegyver megszerzésének lehetőségét és cserében azt igérték nekik, hogy a már meglévőket leszerelik. Érdekes módon csak az elsőt szokás idézni, az ellentételezést nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik