Rasszizmus? Betiltanák a krampuszokat Hollandiában

2017. november 20. 22:29

A Mikulás fekete képű segítőit rasszistának találják a mozgalmárok, több városban spanyol nemesnek öltöztetik már őket.

2017. november 20. 22:29

Az Euronews beszámol arról: évek óta tart a krampuszvita Hollandiában. Az ottani Mikulást (Sinterklaas) feketére mázolt képű krampuszok, helyi nevükön Fekete Péterek (Zwarte Piet) segítik, akik édességet szórnak szét a gyerekeknek Szent Miklós napján.

A Fekete Péterek ellen régóta küzd már egy aktivista mozgalom, akik szerint a figura egyértelműen rasszista, offenzív és diszkriminatív, ráadásul a holland gyarmati múlton alapszik.

Az idei amszterdami Mikulás-parádé szervezői úgy döntöttek, megváltoztatják a krampuszokat, elhagyva a fekete arcokat. Kitalálták, hogy 17. századi európai, egész pontosan spanyol nemeseknek öltöztetik őket. Hága városa is csatlakozott a hagyománymódosításhoz.

A politikailag korrekt új krampuszok

Hollandia más részei azonban kitartanak a régi Fekete Péterek mellett. Ezeken az ünnepeken tiltakozást akarnak szervezni a krampuszt rasszistázó aktivisták. A Euronews megszólaltatott egy 26 éves, Rosa nevű művésznőt, aki szerint a Fekete Péter sérti a színes bőrű embereket, különösen az „afrohollandokat”, és emiatt nem halad előre a párbeszéd a rasszizmusról Hollandiában. 

A frízföldi Dokkum városában a régi Fekete Péterekkel ünnepelnek továbbra is, itt a rohamrendőrségnek kellett elhajtania az aktivisták buszait egy másik városba, a biztonságra hivatkozva.

A holland kormány nem nyilatkozik az ügyben. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2017. november 21. 22:26
Már várom hogy az ördögök helyet cseréljenek az angyalokkal, a menny a pokollal.
GV0917
2017. november 21. 20:16
Betiltás.... Első körben a krampuszok (szivárvány színűek).lábaihoz dörgölődő fekete macskákat kell betiltani! Vonatkozik ez a francia Chat Noire-okra, a német Katzen Schwartze-okra, az orosz és rokon nyelvűeknél a Csorníj Kot-okra és így tovább... De mivel egyes szeplős arcú és csepühajú hollandus is beoltözik, ők fekete cipőpasztával kenik be képüket BOXOS-oknak, a ránceltüntető szeplősöket BOTOXOS BOXOSNAK HÍVANDÓAK! Trammm- trammm,ta-ta-ta-tramm...Továbbá(betiltva folyt.nix!)
Akitlosz
2017. november 21. 16:37
Ezeket a mozgalmárokat kellene betitlani.
zakar zoltán béla
2017. november 21. 13:27
Kevés!................Tovább!.............
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik