Romániai csillaghullás

2017. november 20. 16:01

Fábián Tibor
Magyar Idők

A román politikum a kitüntetés megvonásával azt üzenné az RMDSZ számára, hogy a román nemzeti ügyekben nincs helye ünneprontó másképpen gondolkodásnak.

„Ezért nem mindegy hát, mit dönt Klaus Johannis. Akinek egyébként eddigi tevékenysége erősen tájba simuló, önnön lojalitását a többségi társadalom felé bizonygató janicsárpolitika, miközben a romániai magyarság irányába mindeddig csupán arra szorítkozott, hogy meghallgassa őket, és sokadjára is közölje velük a jól bejáratott bukaresti válaszokat. Éppen ezért nem várható, hogy az államfő most valami újat lép, szembemegy a román fősodorral, a társadalmi elvárással, és kiáll egy magyar mellett. (...)

Ennél fontosabb, hogy a román csillagfosztó fellépés, de még inkább a várhatóan kisebbségellenességgel tűzdelt centenáriumi év aktivizálhatja a bukaresti politikai életben számos alkalommal csalódott, emiatt a politikumtól nagy arányban elfordult erdélyi magyarokat, ami akár jól is jöhet az erdélyi magyar érdekérvényesítés szempontjából és magának az érdekvédelmi szervezetnek a következő választási megmérettetésen.

Egy biztos: a román politikum a kitüntetés megvonásával azt üzenné a mérsékelt tárgyalópartner és sokszoros koalíciós partner, az RMDSZ számára, hogy a román nemzeti ügyekben nincs pardon, nincs kompromisszum és nincs helye ünneprontó másképpen gondolkodásnak. Mint voltaképpen egyszer sem, az eltelt száz év alatt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121015