Az illegális bevándorlást ostorozta Aun Szan Szú Csí

2017. november 20. 19:48

A Nobel-békedíjas mianmari vezetőt keményen bírálják, amiért nem ítélte el a rohingják elleni népirtást.

Aun Szan Szú Csí mianmari vezető szerint a világban jelenleg tapasztalható bizonytalanságnak részben az az oka, hogy az illegális bevándorlás a terrorizmust terjeszti – adja hírül az USA Today.

Szú Csí Mianmar fővárosában találkozott hétfőn európai és ázsiai külügyminiszterekkel, ennek alkalmából tartott beszédében kifejtette: a világ egy új, instabil periódusba lépett, melynek okai között felsorolta „az illegális bevándorlás által terjesztett terrorizmust és szélsőséges extremizmust, a társadalmi diszharmóniát, az atomháború fenyegetését”. Szú Csí rámutatott, hogy a jelenlegi konfliktusok alulfejlett társadalmakat és szegénységet hagynak hátra, és szembeállítják egymással a népeket. A legsúlyosabb problémák sorában emellett a klímaváltozás által eredményezett természeti katasztrófákat is megnevezte. „Csupán a kölcsönös megértés alapján alakíthatjuk ki az együttműködés szoros kötelékeit” – jelentette ki.

Szú Csí a mianmari demokráciáért és az emberi jogokért vívott küzdelem jelképes alakja, tizenöt éven át házi őrizetben tartották, Nobel-békedíjjal is kitüntették. Jelenleg országa külügyminiszteri posztját, illetve a külön az ő számára létrehozott államtanácsosi tisztséget tölti be, mely a miniszterelnöki posztnak felel meg. Szú Csí idén nyáron a nemzetközi közösség kemény bírálataiban részesült, amiért nem ítélte el a mianmari vezetés által a muszlim rohingja kisebbség ellen elkövetett etnikai tisztogatásokat. Becslések szerint 620 ezernél is több rohingja kényszerült az atrocitások nyomán a szomszédos Bangladesbe menekülni. A napokban folytatott tárgyalásokon minden bizonnyal a rohingják kérdését is érintik majd. Az USA Today cikke szerint Szú Csí beszéde azon mianmariak gondolatait tükrözi, akik illegális bevándorlókként tekintenek a rohingjákra, és őket teszik felelőssé a terrorcselekményekért.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/121030