Hülye zsidók

2017. november 19. 12:16

Jeszenszky Zsolt
Figyelő

Vannak tehát okos zsidók és hülye zsidók.

„Miközben épp a jobboldal migrációt korlátozó politikája az, ami képes lehet megvédeni a zsidóságot is azoktól, akik valóban az életére törnek. Na, akik ezt továbbra sem értik, akik továbbra is vevők a korábbi szlogenekre, az identitáspolitika hamis narratíváira, ők a buta zsidók. Szó nincs róla, hogy a zsidók buták lennének, mielőtt egy újabb zseni ezen írás kapcsán is előhúzza a megszokott, ostoba antiszemita-kártyát. Sőt, ellenkezőleg. Vannak okos zsidók is, és talán egyre többen, és egyre bátrabban meg is mernek szólalni. Nincs azonban könnyű dolguk.

Amikor az identitáspolitikában, a baloldal manipulációs tevékenységében évtizedek óta jelentős szerepet vállaló Konrád György is rájött arra, hogy itt most egy valós veszély jelent meg a zsidóság számára, és azt merészelte mondani, hogy egyetért Orbán Viktor migrációs politikájával, még az ő pozíciója is megingott, és ahogy Vésey Kovács László is remekül megjegyezte a minap írt cikkében, még neki is hosszú canossát kellett járnia, hogy az »övéi« ki ne taszítsák.

Vannak tehát okos zsidók és hülye zsidók. Ahogy a keresztények, a filozófusok, az újságírók, a tanárok, a suszterek, a melegek, a bélyeggyűjtők, a Star Trek rajongók, a vegetáriánusok stb. között is vannak hülyék is, meg okosak is. Vannak, akik látják a valóságot, és elfogulatlanul, tényleges és jól felfogott érdekeik mentén képesek gondolkodni, döntéseket hozni. És vannak, akik lehetnek bármily tanultak is, lobogtathatják a végzettségüket bizonyító papírokat, de abba a kategóriába esnek, amit a libanoni származású amerikai író-üzletember-professzor Nassim Taleb nagyon találóan úgy nevez: IYI – Intellectual Yet Idiot. És amit mi mostantól itthon is nevezhetünk így: ÉDI. Értelmségi, De Idióta.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120955