Köves Slomó: A Jobbik úgy akar mosakodni, hogy közben elfelejt kilépni az ürülékes vödörből

2017. november 16. 14:04

A Jobbik az elmúlt 15 évben a rasszizmusra építette politikáját, és most úgy akar mosakodni, hogy közben elfelejt kilépni az ürülékes vödörből – mondja a Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Kedden hoztuk nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő beszél arról a Szent Korona Rádió 2011. július 23-i adásában, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, és arról, hogy Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált. 

Szerdán nyilatkozott portálunknak a hangfelvétel kapcsán Gerő András történész, aki szerint a „Jobbik eleddig – néhány verbális megnyilatkozástól eltekintve – nem bizonyította hitelesen azt, hogy eltávolodott volna a rasszizmustól.”

A Mandiner most megkérdezte Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját is arról, hogy mit gondol Apáti kijelentéseiről. Köves válaszát alább közöljük:

„Az idézett hangfelvétel sajnos nem lep meg. Egy olyan párt képviselője mondta, amely az elmúlt 15 évben a rasszizmusra építette politikáját, és most úgy akar mosakodni, hogy közben elfelejt kilépni az ürülékes vödörből. Ennek a pártnak az elnöke még idén januárban is azt mondta, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó akkor lemondana a párt vezetéséről. Mi ez, ha nem antiszemitizmus?”

Az EMIH vezető rabbija a Jobbik és a baloldal esetleges összefogása kapcsán visszautalt egy korábbi, Magyar Narancsban megjelent cikkére, elmondása szerint az álláspontja azóta nem változott a kérdésben.

A Magyar Narancs 2017. januári 12-i számában megjelent cikkében Köves Slomó a következőt írja erről: „Érthető is a baloldali pártok és a baloldali értelmiség frusztrációja. Valamit kellene csinálni, hogy végre változás legyen. Lépni kéne, és »nem lehet finnyásnak lenni«. Csak hogy itt nem finnyáskodásról, hanem alapvető emberi, morális normákról van szó. A »néppártosodó« (akármit jelentsen is ez) Jobbik személyzeti politikáját elnézve a Medgyessy Péter által meghirdetett undormentes stratégia eredménye könnyedén az lehet, hogy Szaniszló Ferenc nem kitüntetést fog kapni a jövőben, hanem kitüntetést fog osztani, nem Hóman Bálintok, hanem Gömbös Gyulák kapnak majd szobrokat, és nem a migránsokról, hanem a magyarországi cigányságról szól majd a plakátkampány.”

 

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120812