Magyar egyetemek a világranglistán

2017. november 9. 14:41

Mind a négy hazai orvosi egyetem felkerült a top 500-as világrangsorra.

A Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem  is felkerült a Times Higher Education (THE) tematikus felsőoktatási világrangsorára – közölte az Eduline. A szerda délután közzétett tematikus rangsorolásában a budapesti és a pécsi egyetem képzéseit a 301-400. helyre, míg a debreceni és szegedi oktatási intézeteket a 401-500. kategóriába sorolta a THE. A lista élén az Oxford áll, amelyet a Cambridge és a Harvard holtversenyben követ – közölte az oldal. 

A rangsor összeállítói többek közt a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási eredményességét vizsgálják: az egyetemekhez köthető publikációk idézettsége adja a teljes pontszám 35 százalékát, de az ipari bevétel, a külföldi oktatók és hallgatók száma, vagyis a „nemzetközi láthatóság” is fontos.

Ebben a tekintetben a magyarországi egyetemek közül az orvosi képzéseket indító intézetek állnak a legjobban, hiszen – az Oktatási Hivatal adatai szerint – a külföldi hallgatók körében az általános orvosi képzés a legnépszerűbb. A 2016/2017-es tanévben a legtöbb külföldi hallgató a Debreceni Egyetemre érkezett, ahová 4321 külföldi hallgató iratkozott be – írják. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120503