November 7. alkalmából vetkőzött a femenes

2017. november 7. 16:01

Újabb félmeztelen performanszot mutatott be a Femen aktivistája Kijevben.

A Femen ukrán jogvédő szervezet egyik aktivistája félmeztelenre vetkőzve felmászott kedden Kijev belvárosában emlékműként kiállított tüzérségi ütegre, így sajátos módon emlékezve a november 7-i oroszországi bolsevik hatalomátvétel századik évfordulójáról.

A járókelők közül többen mobiltelefonjaikkal felvették a rendhagyó  jelenetet, ami néhány percig tartott. Ezután az aktivista lemászott az emlékműről, vörös zászlóval betakarta felső testét, közben azt kiabálta, hogy „le a csokis hidrával”, amivel nyilvánvalóan az édesipari gyártulajdonosra, Petro Porosenko ukrán elnökre célzott. Ezután a parlament irányában elhagyta a helyszínt, de a rendőrök útközben feltartóztatták. Arról nincs információ, őrizetbe vették-e az aktivistát.

A nem csupán a nők jogait képviselő, de politikai kérdésekben is gyakran állást foglaló FEMEN civil szervezet az utóbbi időben ismét aktivizálódott Ukrajnában. Szeptember elején egyik aktivistájuk úgyszintén félmeztelenre vetkőzve felmászott a kijevi parlament épülete előtti szoborra, hogy csengővel a kezében és az iskolás lányok egyenruháját jelképező kockás miniszoknyában „köszöntse” az ukrán törvényhozást, mint „a korrupció iskoláját” az őszi ülésszak kezdete alkalmából.  

Augusztus 23-án szintén az ukrán fővárosban mászott fel az eltávolított Lenin-szobor ott maradt talapzatára egy derékig meztelen Femen-aktivista lány, fején koronával, kezében pedig fáklyával, így jelképezve az amerikai Szabadság-szobrot. 

A Femen női jogvédő szervezet 2013 augusztusában még Viktor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán hivatalából eltávolított államfő elnöksége alatt jelentette be, hogy kivonul Ukrajnából az aktivistáit ért sorozatos támadások, indokolatlan házkutatások miatt. Attól fogva eddig leginkább Nyugat-Európában rendeztek szokásaikhoz ragaszkodva félmeztelenre vetkőzve különböző nyilvános akciókat.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120395