A baloldal csak a Jobbikkal győzhetne

2017. november 7. 08:25

Medgyessy Péter
Index

A Jobbik sokat változott: nem hiszem, hogy a Jobbik – a mai formájában – antiszemita, kirekesztő, cigányellenes párt lenne.

„Nagy vihart kavart baloldali körökben tavaly év végén az a meglátása, hogy Orbán Viktor csak akkor váltható le, ha összefog az MSZP, a DK és a Jobbik. Most is így látja? Össze kell fogni a Jobbikkal?

Ez nem egy ajánlat volt, hanem egy realista vélemény. Ha az ellenzék nagyon elszánt, hogy le akarja váltani a kormányt, akkor matematikailag csak a Jobbikkal lehetséges. Nem mondom azt, hogy ez elvszerű. De mondjon már valamit a politikában, ami nagyon elvszerű! 

Mi is írtunk arról, hogy ha egyszerűen egyfelé szavaznak az ellenzéki választók, a Fidesz már nem áll olyan jól. De hogy kormányozna együtt a baloldal és a Jobbik?

Ez a politika művészete. Azért azt lássuk be, hogy a Jobbik is sokat változott: nem hiszem, hogy a Jobbik – a mai formájában – antiszemita, kirekesztő, cigányellenes párt lenne. Egyébként Ausztriában elég jól megoldották Schüssel kancellársága idején. Normálisan működött az ország azután is.

Önnek hiteles a néppártosodás, a balra fordulás? Pár éve még gárdistákkal vonultak, EU-zászlót égettek.

A politikában annyiféle fordulat van. Bajcsy-Zsilinszky Endre is fordult egyet, aztán most milyen nagy embernek tartjuk. Nem ízlés kérdése, hogy a baloldalnak tetszik-e a Jobbik. Vannak olyan történelmi helyzetek, amelyek mindent felülírnak. De még egyszer mondom,  ez a baloldal-Jobbik összefogás nem az ajánlatom, hanem ezt diktálja a logika. És ahogy hallgatom, már a Klubrádió közönsége is el tudja képzelni ezt, nemcsak én.

De mi történne, ha netán győzne ez a teljes ellenzéki összefogás, el tudja képzelni, hogy együtt kormányoz a Jobbik az MSZP-vel és a DK-val meg a többiekkel?

Ha van egy közös minimumprogram, akkor el tudom képzelni. 

És akkor elfogadja a baloldal Vona Gábort miniszterelnöknek? Vagy a jobbikosok Szél Bernadettet vagy mást a baloldalról?

Ez jó kérdés, de semennyire nem aktuális, mert nincs nagy elszántság ezen a területen. Minden arra mutat, hogy az összes ellenzéki párt inkább azt építi, hogy Orbán minél erősebb ellenzéke legyen a következő ciklusban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/120362