Kormányinfó

Lázár: Tisztázni kell a Soros-szervezetek befolyásolási kísérletét

2017. október 26. 20:36

A magyar kormány tisztázni akarja, hogy Soros György befolyásolta-e Magyarország szuverenitását – közölte Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá fontos kérdésnek tartotta, hogy a „Soros-hálózat” az Európai Unió fórumain hogyan tudta befolyásolni a döntéshozókat Magyarországgal szemben.

A kormány tisztázni akarja, hogy a Soros György szervezeteinek brüsszeli tevékenységéből kirajzolódó befolyásolási kísérlet érintette-e – és ha igen, hogyan – Magyarország szuverenitását – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.Tisztázni kell, hogy az ország szuverenitását érte-e bármilyen kár – hangoztatta a politikus, utalva a DCLeaks hackercsoport által kiszivárogtatott iratokra, amelyek hitelességének vizsgálatát is szorgalmazta.

„Soros-hálózat”

Lázár János közölte: a kormány döntése értelmében Pintér Sándor belügyminiszternek arról kell jelentést készítenie, hogy a bevándorlási krízis idején ért-e el hatást Magyarországon a Soros-szervezetek befolyásolási kísérlete. Megjegyezte, hogy szerinte például 2015 őszén nem véletlenszerű, hanem szervezett akció volt a bevándorlók magyar határhoz szállítása és „a magyar határ ostroma”. A másik fontos kérdésnek azt nevezte, hogy a „Soros-hálózat” az Európai Unió fórumain hogyan tudta befolyásolni a döntéshozókat Magyarországgal szemben.

Szavai szerint ugyanis a Magyarországot elmarasztaló, kettős mércét alkalmazó brüsszeli jelentésekkel kapcsolatban az az ember benyomása, hogy azok nem az európai bizottsági döntéshozók asztalán, hanem Soros György munkatársainak számítógépén születtek. „A bevándorlás ügye a Soros-féle hálózat és világ számára kiemelt jelentőségű” – mondta a Miniszterelnökség vezetője. Szerinte ezért a Soros-szervezetek egyrészt azt akarták, hogy Brüsszel tanúsítson megértést a bevándorlás iránt, hogy „Európa nyitott kapukkal várja a bevándorlókat”, másrészt „tevékenységük célkeresztjébe kerültek azok az országok (...), amelyek ellenálltak a bevándorlási kísérletnek 2015 nyarán és őszén: így került az étlapra Magyarország”.

A tárcavezető jelezte, a hírszerzést felügyelő miniszterként ő is jelentést készít arról, hogy Brüsszelben mit sikerült elérnie Soros Györgynek a magyarokkal szemben. Megjegyezte: Sorosnak „nagyobb struktúrája” van Brüsszelben az érdekei képviseletére, mint a magyar államnak. Beszédes az is – mondta –, hogy „Soros György újságírókat és médiafelületeket vásárolt meg saját eszméinek a terjesztése érdekében, és ha kellett, akkor Magyarországgal kapcsolatban azoknak a cikkeknek a megírása érdekében, amelyek rendszerint elítélik az országot”. Szerinte így már érthetőbb az, hogy mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, bizonyos sajtóorgánumokban csak negatív cikkek jelennek meg Magyarországról.

Gazdasági ügyek

Gazdasági kérdésekről szólva a miniszter a friss foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat emelte ki, hangsúlyozva, hogy soha nem látott mélységbe süllyedt Magyarországon a munkanélküliség, és 1990 óta soha nem volt olyan év, amikor annyi embernek lett volna munkája, mint most. Közel a teljes foglalkoztatottság – jelezte, hozzátéve: a munkahelyteremtésben, a munka mint érték megjelenítésében a kormány óriási eredményeket ért el. „Az a duma” pedig nem igaz, hogy a közfoglalkoztatás növelné a munkaerőpiaci számokat – jegyezte meg.

Lázár János emellett a keresetek emelkedésére és az építőipari termelés bővülésére is felhívta a figyelmet. Utóbbival kapcsolatban megerősítette, a kormány foglalkozik azzal, hogy a pénzintézetek hogyan intézik a családok otthonteremtési kedvezményével, a csokkal kapcsolatos kérdéseket, és foglalkozik a kormány a kistelepülési ingatlanvásárlások, -felújítások támogatásának ügyével is.

Azt is nyomatékosította, hogy a kabinet nem adja fel szigorú költségvetési politikáját. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarországnak van egy könyvelési vitája az EU-val, és lehet, hogy az európai szervek olyan számokat alkalmaznak majd, amelyeket „az európai szabályoknak megfelelően fontosnak tartanak”, de ez összességében nincs hatással arra, hogy a kormány folyamatosan csökkenti az államadósságot. Arról is beszámolt a Miniszterelnökség vezetője, hogy Magyarország további tárgyalásokat szeretne az EU és dél-amerikai országok között tervezett gazdasági együttműködés ügyében.

Kérdésekre felelve

A Czeglédy-ügyben Lázár János kérdésre úgy fogalmazott: „ez egy szimpla lopás, amelyet Gyurcsány Ferenc körei hajtottak végre”. A kormány szeretne segítséget nyújtani a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő cége által megkárosított diákoknak, és meg kell vizsgálni azt is, hogy a hírek szerint nyugdíjasok is kárt szenvedhettek - tette hozzá.

Egy másik kérdésre közölte, nem lehet kötelezni a szülőket arra, hogy hozzájáruljanak az iskola fenntartásához, ez ugyanis szabályellenes, de az működő modell, hogy a szülők önkéntesen osztálypénzt vagy például óvodai hozzájárulást fizetnek. Szintén újságírói felvetésre közölte, személy szerint támogatja azt a fideszes javaslatot, amely a sportszervezetek iparűzésiadó-mentességére vonatkozik, mert a sportegyesület nem vállalkozás, hanem egy „atipikus szervezeti forma”.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119783