RMDSZ, a megkerülhető partner

2017. október 20. 10:04

Hiába a háttér-megállapodások, magyarügyekben legfeljebb csak akkor engednek, ha Budapest, meglévő aduit kihasználva, rákényszeríti őket.

2017. október 20. 10:04
Balog Levente
Krónika

„A centenáriumi hisztéria mellett a szociáldemokraták húzódozásának másik, de legalább annyira fontos oka, hogy egyszerűen nem szorulnak rá arra, hogy gesztusokat tegyenek az RMDSZ-nek. Kényelmes parlamenti többségük koalíciós partnerük, az ALDE támogatása révén a kisebb összezördülések ellenére is biztosított, így nincs amiért támogatniuk az olyan RMDSZ-es javaslatokat, amely imázs- és népszerűségi szempontból ártalmas lehet számukra, hiába tartja be az RMDSZ a megállapodást – például a korrupcióellenes eljárás által fenyegetett PSD-s politikusok elleni vizsgálat parlament általi megakadályozásának támogatásával.

És a március 15-éről szóló törvény még csak nem is bír jelentős téttel, hiszen, mint már említettük, csupán egy létező gyakorlatot rögzítene törvényesen. Ha a szociáldemokraták egy ilyen horderejű jogszabályt sem vállalnak fel, akkor nehéz elhinni, hogy egy nagyobb és a magyar közösség számára például az anyanyelvhasználat terén konkrét hozadékokkal járó törvényt támogassanak. Így hiába a háttér-megállapodások, magyarügyekben legfeljebb csak akkor engednek, ha Budapest, meglévő aduit kihasználva, rákényszeríti őket – bár még ebben az esetben sem biztos, hogy a bukaresti ígéret tényleg teljesül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2017. október 20. 12:57
Hetven éve ahhoz vannak hozzászokva, hogy nyugodtan pusztíthatják a magyar kultúrát, semmi sem történik. Most legalább annyi fejlődés van, hogy ha egyszerre kettőt lépnek előre, akkor Budapest szúrósan rájuk néz, és egyet visszalépnek, és kivárják, amikor újból léphetnek egyet.
Antigoné
2017. október 20. 11:03
Ezért nem kell az RMDSZ-nek folyton felkínálkoznia, mint egy rosszlány.
Agnieszka
2017. október 20. 10:34
Evidencia. Ez egy ilyen nép. 100 éve gátlástalanul a hasznos oldalon, nemzetközi támogatásssal. Lehet keresgélni olyan román politikai erőt, amely a belharcot külterepen vívja, nem fogunk találni. EZ a magyar oldali specialitás. Ezzel együtt, bár 100 év nagyon sok, nem igazán hiszem, h. a magyarok felszámolására irányuló gátlástalan román törekvés hosszú távon Romániának igazán hasznot hajtó lehetne. Annak az országnak az állapota talán bizonyos mértékben már a büntetés. Lehet keresgélni belviszályt külterepen megnyerni akarókat, EZ a magya
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik