Brexit

Juncker: Az Egyesült Királyságnak fizetnie kell

2017. október 13. 15:32

Vállalnia kell az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségei megfizetését ahhoz, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Az Egyesült Királyságnak vállalnia kell az Európai Unióval szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségei megfizetését ahhoz, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a jövőbeni kapcsolatokról, köztük a kereskedelmi viszonyról – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Luxembourgban.

Olyan, mint ha egy bárban ülnétek és rendelnétek huszonnyolc sört, de aztán hirtelen néhány kollégátok távozna. Ez így nem működik, fizetniük kell” – mondta Juncker a Luxembourgi Egyetemen tartott beszédében. Kiemelte: nem megtorlásról vagy a britek megbüntetéséről van szó, az európaiak sok minden miatt hálával tartoznak az Egyesült Királyságnak, „de most akkor is fizetniük kell”.

A britek naponta új és új problémákat fedeznek fel, ezért fog hosszabb ideig tartani a folyamat, mint eleinte gondoltuk” – tette hozzá. Juncker emellett beszélt a katalán helyzetről is, és kijelentette, nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól, az ugyanis dominóhatást válthatna ki, valamint megnehezítené a kormányzást Európában.

Ha hagyjuk elszakadni Katalóniát – és ez nem ránk tartozik –, akkor mások is követni fogják a példát. Ezt nem szeretném” – fogalmazott. A brüsszeli testület vezetője „rendkívül aggasztónak” nevezte az európai „szeparatista tendenciákat”, és elmondta, arra kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy vonják ellenőrzés alá a helyzetet. Hozzátette: az Európai Bizottság csak akkor vállalhat közvetítői szerepet a felek között, ha arra mindkét oldal felkéri, márpedig ez eddig nem történt meg.

Juncker végezetül az Európai Unió és Oroszország közötti viszony témájára is kitért, mondván, hogy – a meglévő konfliktusokat nem feledve – „meg kell újítani” a kapcsolatot a felek között. Mint mondta, az EU területe 5,5 millió négyzetkilométer, míg Oroszországé 17,5 millió, ezért mindenképp „figyelni kell” Moszkvára.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119158