Eltávolított zászlók miatt tiltakozik Oroszország

2017. október 12. 15:01

Oroszország nemzeti jelképeinek meggyalázásaként értékeli, hogy az amerikai hatóságok eltávolították zászlaját a bezáratott San Franciscó-i orosz főkonzulátusról és washingtoni kereskedelmi képviseletről – jelentette ki csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Oroszország nemzeti jelképeinek meggyalázásaként értékeli, hogy az amerikai hatóságok eltávolították zászlaját a Washington által korábban bezáratott San Franciscó-i orosz főkonzulátusról és washingtoni kereskedelmi képviseletről – jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Anatalij Antonov washingtoni orosz nagykövet határozottan tiltakozott a zászlóknak a továbbra is orosz diplomáciai tulajdonban lévő épületekről történt szerdai levétele miatt, és követelte azok visszahelyezését. Antonov a Rosszija 24 televízióak nyilatkozva „rendkívül barátságtalannak”, Zaharova pedig sajtóértekezletén „ellenségesnek” minősítette az amerikai intézkedést.

Képmutatással vádolják az amerikaiakat

A zászlók eltávolítása miatt az orosz parlament alsóháza közölte, hogy nem küldi el delegációját egy New Yorkban november 26. és 30. között tartandó nemzetközi tanácskozásra. A külügyi szóvivő azt mondta, a zászlókat azok az emberek vették le, „akik korábban meghívás nélkül hatoltak be az orosz felségterületre, feltörték a kapukat és a bejárati ajtókat, és azóta gazdaként viselkednek ott, immár nemcsak fosztogatókként, hanem megszállóként”. Emellett nyílt képmutatásnak nevezte az amerikai külügyminisztériumnak azt a bejelentését, amely szerint Oroszországot nem fosztották meg az épületek tulajdonjogától. Rámutatott, hogy az orosz alkalmazottakat öt egyesült államokbeli orosz diplomáciai ingatlanba nem engedik be. „Ilyen még nem fordult elő az orosz-amerikai kapcsolatok történetében” – hangsúlyozta az orosz külügyi szóvivő. Kifogásolta, hogy az amerikaiak annak ellenére hozzányúltak a San Franciscó-i főkonzulátuson hagyott dokumentációhoz, hogy az a kétoldalú konzuli egyezmény értelmében sérthetetlen, még azt követően is, hogy az intézmény befejezte tevékenységét.

Zaharova emlékeztetett rá, hogy a diplomácia alapelve mindig is a kölcsönösség volt. Mint mondta, Washington az orosz zászlók „letépésével” és az orosz diplomáciai objektumok átkutatásával beleegyezett „annak a lehetőségébe, hogy Oroszország területén lévő képviseleteivel hasonlóképpen járjanak el”. Georgij Boriszenko, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva szerdán kijelentette: Moszkva nem zárja ki, hogy követelni fogja Washingtontól az oroszországi amerikai külképviseletek létszámának további csökkentését, a jelenlegi 455-ről 300-ra vagy annál is kevesebbre. A diplomata nem zárta ki továbbá az Egyesült Államok valamelyik főkonzulátusa bezáratásának lehetőségét sem.

A választásokba való orosz beavatkozás volt az indok

Vlagyimir Putyin orosz elnök július végén rendelte el, hogy szeptember 1-jéig 755 fővel, 455-re csökkentsék az amerikai nagykövetség és három oroszországi konzuli képviselet létszámát. A döntést Moszkva a vele szemben bevezetett amerikai szankciók törvénybe foglalt megszigorításával, valamint orosz diplomaták egy 35 fős csoportjának tavaly év végi – még az Obama-adminisztráció alatti – kiutasításával indokolta. Ez utóbbi a washingtoni érvelés szerint az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás miatt történt.

Augusztus végén Washington felszólította Moszkvát, hogy zárja be San Franciscó-i főkonzulátusát, valamint egy-egy kereskedelmi képviseletet Washingtonban és New Yorkban. Ezt az orosz fél megtette, de a birtokában lévő épületek esetében nem adta fel sem a tulajdonjogát, sem a diplomáciai mentességét, ezért tiltakozott, amikor az amerikai hatóságok behatoltak azokba. Moszkva szerint Washington öt ingatlanját foglalta le, megsértve a diplomáciai mentességről rendelkező bécsi egyezményt, ami miatt amerikai bíróságon próbál igazának érvényt szerezni.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119092