Hogyan befolyásolja a mindennapi stressz a politikai választásokat?

2017. október 11. 16:42

Lantos Dorottya
Mindset Pszichológia

A nem rendszeres szavazók hajlamosak lehetnek túlbecsülni a szavazásra fordítandó erőforrásaik mértékét.

„Hassell és Settle (2017) a kutatásukban résztvevőket először megkérték, soroljanak fel három olyan dolgot, mely jelenleg stresszt jelent a magánéletükben, ezzel erősítve ezeknek a faktoroknak a pillanatnyi jelentőséget. Ezt követően a résztvevők egy skálán indikálták, mennyire valószínű, hogy a következő szavazáson részt fognak venni. A válaszokat egy kontrollcsoporttal hasonlították össze, ahol a résztvevőket nem emlékeztették a mindennapi stresszhatásokra.

A kutatás eredményei szerint a stresszre emlékeztetett, nem rendszeres szavazók (itt olyan személyek, akik az előző két szavazás közül legalább egyen nem vettek részt) kevésbé tartották valószínűnek, hogy a következő szavazáson részt fognak venni, mint a kontrollcsoport nem rendszeres szavazói. Ezzel ellentétben a mindennapi stresszre emlékeztetett rendszeres szavazók (itt olyan személyek, akik az előző két szavazáson részt vettek) még nagyobb valószínűséggel jelezték, hogy a következő szavazáson részt fognak venni, mint a kontrollcsoport rendszeres szavazói.

Ez a kutatás értékes adatokat ad hozzá az eddig elérhető szakirodalomhoz. Többek között hangsúlyozza a rendszeres szavazás fontosságát. Amennyiben tehát egy állam szeretné az állampolgárait maximálisan mozgósítani a különböző szavazásokon és választásokon, ezt fontos lehet figyelembe venni, és a szavazásokon való részvétel rendszerességét motiválni. Az első szavazók részvételének motiválása szintén fontos szerepet játszhat ezen állampolgárok későbbi részvételének valószínűségében is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119027