Szexuális zaklatással vádolják a hollywoodi producerkirályt

2017. október 9. 20:47

Harvey Weinstein a demokraták támogatója, Trumpot elmondása szerint „nem lepték meg a hírek".

A Weinstein Company nevű filmes vállalat igazgatótanácsa elbocsátja a cég egyik alapítóját, Harvey Weinsteint, miután a napokban több nő is szexuális zaklatással vádolta meg őt – adja hírül a The Guardian. Weinstein Hollywood talán legbefolyásosabb producere, olyan filmek köthetők a nevéhez, mint a Ponyvaregény (és egyéb Quentin Tarantino-alkotások), a Trainspotting, a Good Will Hunting, Az angol beteg vagy a Szerelmes Shakespeare.

A The New York Times múlt héten közölt cikke szerint Weinstein munkaügyben hívott nőket a hotelszobájába, majd meztelenül nyitott ajtót nekik, és arra kérte őket, hogy maszírozzák meg, vagy nézzék, ahogy zuhanyzik. Az újság beszámol arról, hogy Weinstein legalább nyolc esetben pénzügyi kárpótlásban állapodott meg áldozataival.  Ashley Judd és Rose McGowan színésznők is zaklatással vádolják a producert.

Weinstein a Demokrata Párt híve, korábban komoly összegekkel támogatta a párt politikusainak, köztük Barack Obamának és Hillary Clintonnak választási kampányait, hozzájárulásai összesen 1,4 millió dollárra rúgnak. A vádak napvilágra kerülése óta tucatnyi demokrata politikus határolódott el a producertől. Chuck Schumer szenátor például 14,200 dollárt ajánlott fel nőket segítő alapítványok javára. Donald Trump amerikai elnök sem hagyta szó nélkül az esetet. „Régóta ismerem Weinsteint, nem lepnek meg a hírek" – nyilatkozta szombaton újságíróknak.

A producer elismerte, hogy felelősséggel tartozik a hibáiért, ügyvédei azonban elmondták, hogy számos zaklatási vádat tagad. Weinstein egy interjúban mindenesetre kijelentette, hogy meg fogja változtatni a nőkhöz való viszonyát, hozzátéve, hogy a hatvanas-hetvenes években nőtt fel, amikor a magatartásbeli szabályok még mások voltak. A napokban számos híresség – így Patricia Arquette, Olivia Munn, Lena Dunham, Mark Ruffalo vagy Seth Rogen – ítélte el Weinstein tetteit, és biztosította támogatásáról az áldozatokat. Egyesek azonban rámutatnak: számos jelentős színész, aki korábban munkakapcsolatban állt a producerrel, elmulasztott nyilatkozni az ügyben. „Hollywood asszonyai, fülsüketítő a hallgatásotok” – írta Twitter-bejegyzésében McGowan.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/118906