Előbb-utóbb az Európai Unión kívülre kerülünk

2017. október 8. 18:07

Bojár Gábor
168 Óra

A Momentum nagy csalódást okozott azzal, hogy elzárkózik mindenféle együttműködéstől. Interjú.

„Európának nehéz ügyekkel kell szembenéznie. A legfrissebb válság a katalán–spanyol konfliktus. Lehetséges, hogy a nacionalizmus végül erősebbnek bizonyul az EU-nál?

Európa nehéz helyzetben van, tele belső feszültségekkel, de Macron megválasztása óta van egy kis remény.

Ön nem egy pesszimista típus.

Annak nem örültem, hogy Merkel győztesen ugyan, de meggyengülve került ki a német választásból. Sajnos megerősödött a szélsőjobb. De talán a koalícióba bekerül egy igen erősen integrációpárti erő is a zöldekkel. Én is erősen integrációpárti vagyok.

Európai Egyesült Államok?

Igen. A világ tele van olyan kihívásokkal, amelyeknek nemzetállami keretek között nem lehet megfelelni. Ilyen a terrorizmus, a globális felmelegedés, az informatikai forradalom és a tömeges migráció is.

Visszatérve a nemzetállami kereteinkhez: milyen alapon dönti el, hogy az ellenzéki pártok közül melyiket támogatja? Korábban Juhász Péter, most a Mo­­mentum mögött tűnt fel.

A Momentum nagy csalódást okozott azzal, hogy elzárkózik mindenféle együttműködéstől. Ez számomra azt jelenti, hogy a 2018-as kormányváltásról már lemondtak, és a párt vélt hosszú távú érdekeit fontosabbnak tartják, mint az ország történelmi érdekét.

Ön szinte az egyetlen, aki nyíltan felvállalva nagyobb összegeket ad ellenzéki szerveződéseknek. Nem tart a rendszer bosszújától?

Nem nagy összegek ezek ahhoz képest, hogy egy pártnak a fennmaradásához mire van szüksége. Az arcomat pedig azért adom, mert így van üzenete. Ezzel én bátorítani akarok másokat, hogy merjék felvállalni a szimpátiájukat, hiszen erről szól a demokrácia.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/118847