Botka meg akart enni bennünket

2017. október 5. 13:46

Gyurcsány Ferenc
24.hu

Semmi nem bizonyította azt, hogy aki a Gyurcsány-ellenességből akar politikai tőkét kovácsolni a baloldalon, az sikerrel jár.

„A 2014-es választás előtt Bajnai Gordon is az LMP-vel akart szövetkezni, végül csak egy részével sikerült, pártszakadás lett belőle. Aztán kiegyezett az MSZP-vel. Akkor is azt mondták, 2014 januárjáig, hogy Gyurcsányra nincs szükség, de végül akkor sem sikerült kigolyózniuk. Két ilyen tapasztalat után nyugodtan dől hátra?

Leíró jelleggel mondom: eddig semmi nem bizonyította azt, hogy aki a Gyurcsány-ellenességből akar politikai tőkét kovácsolni a baloldalon, az sikerrel jár. Botkának volt két állítása: az egyik szerint ezzel a stratégiával szavazókat hoz majd, ehelyett szavazókat vesztett, a másik szerint elviszi a DK táborának nagy részét, ám nem vitte el, sőt meggyengült. A lemondásom után nyolc évvel már muszáj feltennem a kérdést: nem lehetséges-e, hogy ez a faékegyszerűségű stratégia nem jó?

A gondolat mögötte az: nem lehet választást nyerni Gyurcsány Ferenccel, aki a legnépszerűtlenebb magyar politikusok egyike.

Ha nyerő lenne az a stratégia, amelyik annyit mond csak, hogy Gyurcsánnyal nem megy, akkor összejött volna a DK nélküli, az LMP-től a Párbeszédig és az MSZP-ig tartó szövetség, de ezek szerint mások sem hisznek abban, hogy ez ilyen egyszerű.

Mert nem korlátozzák a problémát Gyurcsány Ferencre, bajuk van az egész 2010 előtti csapattal.

De ez is azt jelenti, hogy mélyebb, átfogóbb a probléma. Azt pedig zárójelben jegyzem meg, mert más politikusoktól eltérően nem vagyok közvéleménykutatás-függő, hogy nincs olyan felmérésünk, amely igazolná a velem kapcsolatos előítéletet. Még Finkelstein javaslatára készült a Gyurcsány a hibás!-kampány 2007-ben, amelynek üzenete beépült a közgondolkodásba. Miként például az is, hogy a DK az MSZP rovására növekszik, noha ma már tudjuk, hogy a két párt támogatottságának változása között nincs közvetlen összefüggés.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/118708