Baráti társaság voltak az angol IS-tagok

2017. szeptember 25. 20:17

Exkluzív felvételből derült ki: Dzsihád John, és a többi brit IS-tag ismerték egymást.

Szokatlan és exkluzív felvétellel állt elő a Telegraph: kiderítették, hogy Nagy-Britanniából az Iszlám Államhoz csatlakozó négy legismertebb és legkegyetlenebb férfi ismerte egymást.

A hétfőn megjelent videó az Iszlám Állam központjában, Rakkában készült még a terrorszervezet „fénykorában”, 2014 végén, ahol a négy férfi egy internetkávézóban beszélgetett.

A négy terrorista közül hárman már biztosan halottak. De ki is volt az a négy brit férfi, akire a fél világ hónapokon át vadászott?

  • Mohammed Emwazi neve annyira nem, de Dzsihád John neve mindenkinek ismerősen csenghet: ő számos IS-propagandavideóban jelent meg, mint a szervezet hóhéra, ezekben több brit és amerikai foglyot fejezett le egy késsel. Dzsihád Johnnal 2015 novemberében végzett egy amerikai dróntámadás.
  • Junaid Husszein neve nem lehet túl ismert, ám jelentősége annál nagyobb: ő volt a terrorszervezet elsőszámú hackere, mígnem egy szintén amerikai dróntámadásban életét vesztette 2015 augusztusában.
  • A harmadik férfi az Iszlám vallás tanulmányozásával vívott ki magának nagy tiszteletet: Reyaad Khan a saría-jogrendszert tanulmányozta részletesen, ennek egy 2015 augusztusában történt brit dróncsapás vetett véget.
  • A negyedik férfi még szintén életben van: Raymond Matimba a videó készítője szerint máig az Iszlám Állam egyik mesterlövésze.

A felvétel abból a szempontból számít különlegességnek, hogy immáron bizonyítást nyert, hogy az Iszlám Állam egykor Nagy-Britanniában körözött harcosai ismerték egymást, sőt, baráti kapcsolatot ápoltak.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/118216