Díszes polgárok

2017. szeptember 24. 12:24

Mátyás Győző
168 Óra

Dicséretes, hogy az oroszok már nem a spájzban, hanem a Debreceni Egyetem aulájában vannak, sőt felléptek a katedrára is.

„Dicséretes, hogy az oroszok már nem a spájzban, hanem a Debreceni Egyetem aulájában vannak, sőt felléptek a katedrára is. Vlagyimir Putyin elnök akár oktathatna is, ez a lehetőség jár az univerzitás által adományozott cím mellé. »Miként hekkeljük meg az amerikai választásokat?«, vagy »Hogyan bomlasszuk az Európai Unió egységét?« – izgalmas kurzusok volnának. (...)

Nincs akadálya, hogy díszpolgári címet kapjon – amúgy a kollegialitás nagyobb dicsőségére – egy olyan rezsim első embere, amelyik nemrég tiltott be egy egyetemet. Egy olyan rezsimé, amelyik folyamatosan megsérti az emberi jogokat, semmibe veszi a szabadságot, a hatalom ellenzékét és az újságírókat üldözik és bebörtönzik, olykor meggyilkolják.

Persze a nemzetközi szégyent nyilván ellentételezik majd a Paks 2. kínálta lehetőségek. Például – mint az a Putyin kitüntetését indokló előterjesztésben áll –, hogy az egyetem feladata lehet majd »a hazánkba érkező orosz szakemberek gyermekeinek általános és középiskolai, valamint természetesen felsőfokú oktatását biztosító tanári, oktatói gárda képzése, továbbképzése«. Azért ez még egy tál lencsénél is kevesebbnek tűnik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/118144