Változásban. A Kárpát-medencei magyar ifjúság

2017. szeptember 20. 18:47

Kerekasztal-beszélgetést szervez a Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medencei magyar ifjúságról.

2017. szeptember 20. 18:47

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az MTA Kisebbségkutató Intézete 2015-ben vállalkozott egy, a Kárpát-medencei magyar fiatalokra fókuszáló reprezentatív ifjúságszociológiai vizsgálat, a GeneZYs 2015 kutatás elvégzésére. A magyar ifjúságot a négy legnagyobb határon túli régióban, nagymintásan, egy időben és egységes módszertannal ez előtt a felmérés előtt utoljára 2001-ben vizsgálták. 

A kutatás olyan aktuális ismereteket tárt föl, amelyek többek között az országhatárainkon túl élő magyar fiatalok értékvilágát, közéleti, politikai részvételét, munkaerőpiaci állapotát, vallásosságát, állampolgársággal és migrációval kapcsolatos kérdésekhez való viszonyulását, etnikai és nemzeti identitását mutatják be. A kutatás eredményeit és következtetéseit a 2017. júliusában megjelent „Változó kisebbség. Kárpát-medencei magyar fiatalok. A Genezys 2015 kutatás eredményei” című kötet ismerteti. A tanulmánygyűjtemény a vizsgálatot nemcsak összegzi, hanem az ifjúságkutatások nemzetközi és Kárpát-medencei kontextusába ágyazza.

A kutatás eredményeinek és jelentőségének körbejárására kerekasztal-beszélgetést szervez az Mathias Corvinus Collegium 2017. szeptember 27-én 19.00 órakor „Változásban. Beszélgetés a Kárpát-medencei magyar ifjúságról” címmel. 

Az eseményt Zsigmond Csilla, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány budapesti ügyvezetője és a Genezys 2015 kutatást végző kutatócsoport tagja nyitja meg „Sokszínű ifjúság – Genezys 2015” című előadásával.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

  • Papp Z. Attila (igazgató, Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézet) 
  • Bauer Béla (vezető kutató, Századvég Alapítvány) 
  • Orbán Balázs (főigazgató, Migrációkutató Intézet) 
  • Talpas Botond (elnök, Igen, tessék! Egyesület) 

A beszélgetést Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatója moderálja.

Az esemény sajtónyilvános és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken lehet. A beszélgetés Facebook-eseménye itt érhető el. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
exfahrenheit
2017. szeptember 20. 20:01
"a Kárpát-medencei magyar ifjúságnak" eltérőek az érdekei a honi magyar ifjúságéval.. érdekességképpen az összemosást is meg lehet próbálni, de foglalkozni kéne már a honi magyar ifjúsággal is, mielőtt mind kivándorol..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik