A Kasper-javaslat szentségtörő gyakorlata Magyarországon

2017. szeptember 20. 10:06

Amit ez a négy magyar pap tanít minimum hitetlenség az Egyház lefektetett tanítása alapján.

2017. szeptember 20. 10:06
Szerdahelyi Miklós
Katolikus Válasz

„Példa erre a Vatikáni Rádió magyar adásának jelenleg felelős szerkesztője, a jezsuita szerzetes Vértesaljai László, aki egy a Magyar Kuríron is közzétettelőadásában még 2015-ben, a szinódusok után, de még az Amoris Laetitia megjelenése előtt a Kasper-javaslat mellett érvel, és beszél a saját, tudatos engedetlenségéről az Egyház tanításával szemben. Patsch Ferenc, aki úgyszintén jezsuita szerzetes, szintén nyilvánosan van azon a véleményen a Szív magazin 2017 július-augusztusi számában, hogy az AL »megengedi az újraházasodott elváltak szentáldozáshoz járulását, anélkül, hogy megkövetelné a szexuális érintkezéstől való tartózkodást«.

Szabó Ferenc, szintén jezsuita szerzetes, a Vatikáni Rádió volt főszerkesztője, szintén azt állítja az Amoris Laetitia kapcsán, hogy »kis lépéssel előbbre jutottunk a Familiaris consortio 84. pontjához viszonyítva, amely az elvált újraházasodottaknak csak abban az esetben engedte meg a szentáldozást, ha tartózkodnak a házastársi aktustól«. Török Csaba atya egy általunk már kielemzet interjúbeszélgetésében szintén Kasper-javaslatként értelmezi az Amoris Laetitiát, csak Szabó Ferenccel ellentétben szerinte ez még csak újdonságot sem jelent II. János Pál tanításához képest.

Amit ez a négy magyar pap tanít – egyik a Magyar Kuríron, a másik a jezsuiták magazinjában, harmadik a Párbeszéd Házában... – minimum hitetlenség az Egyház lefektetett tanítása alapján. A puszta engedetlenségen túl ezek a pásztorok szentségtörő áldozással mérgezik a rájuk bízottakat és önmagukat (vö. 1Kor 11,27-32), és immár nyílt botránykeltéssel az Egyházat, csak mert gyengeségből képtelenek, vagy mert tudatosan nem hajlandók atyai nemet mondani ott, ahol az Egyház mellett maga a mi Urunk is atyai jóságból nemet mond (vö. Mk 10,1-12).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2017. szeptember 20. 19:50
Ismerek olyan gyerekes elvált katolikus egyház beleegyezésével elvált párt akik újraházasodhattak katolikus templomban és áloznak. Miféle egyház az amelyik össze vissza értelmezi tanítást és a sajât szabályat sem tartja meg?
Anti Komcsi
2017. szeptember 20. 19:42
Jézus nem tiltotta meg az elváltak áldozását. A katolikus egyház miért teszi? Felülbírálják Isten akaratát?
Anti Komcsi
2017. szeptember 20. 19:35
Nem az egyház tanítása mérvadó, hanem a Szentírásé. Jézus a házasságtörő nőnek is megbocsájtott, az elváltaknak - főleg az önhibájukon kívül elváltaknak - méginkább.
1120
2017. szeptember 20. 18:46
A húgom ebben a cipőben jár. Másfél évtizede vágyik Krisztus testére, de őt ettől másfél évtizede megfosztják. Szenved, pedig nem kéne... Én pl. áldozhatnék, de én már régóta lutheránus lettem és teszek a római egyház dogmatikus marhaságaira. A húgom azonban nem akar (mer?) váltani. Pedig a szeme előtt érvénytelenítettek már több olyan házasságot is, amely teljesen szabályosan köttetett (pénzről pusmognak a népek - persze erre nincs bizonyíték). Hűséges szeretne maradni a római egyházhoz...de nem hagyják, mert szerintem ezt a lehetetlen helyzetet csak úgy lehet megoldani, ha faképnél hagyja a pápistákat. Sajnálom őt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik