Konszenzus és értelmiségi diktatúra – Napi Maxima

2017. szeptember 20. 11:37

Ahol az igazságot többé nem a hit nagy hagyományainak értő elsajátításában látják, ott a konszenzussal helyettesítik.

2017. szeptember 20. 11:37
Joseph Ratzinger

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

 

„Ahol az igazságot többé nem a hit nagy hagyományainak értő elsajátításában látják, ott a konszenzussal helyettesítik. De ismét fel kell tennünk a kérdést: milyen konszenzussal? Erre azt a választ kapjuk: a vitaképes emberek konszenzusával. Mivel azután az ilyen értelmiségi diktatúra elitista dölyfe napvilágra kerül, azt mondják, hogy a vitaképes embereknek azokat is képviselniük kell, akik nem képesek a racionális párbeszédre. Mindez nem sok bizakodásra ad okot.”

Joseph Ratzinger: Hit, igazság, tolerancia. Jövőegyetem könyvek, 2014. 192-193.

 

Joseph Ratzinger (1927-), német pap, teológus, 2005-2013 XVI. Benedek néven pápa, a katolikus egyház feje. 2013-ban korára és egészségi állapotára hivatkozva, évszázadok óta példátlan módon lemondott a pápai hivatalról. A huszadik század közepén a katolikus gondolkodás főáramát jelentő neoskolasztikát félre tévő Nouvelle Théologie egyik prominens figurája, a II. Vatikáni Zsinat idején teológus szakértő. Később münchen-freisingi érsek, majd bíboros, 1981 óta pedig a Hittani Kongregáció, a Szent Inkvicíó jogutódaként létrehozott legfőbb egyházi hitvédelmi szerv prefektusa, vezetője. Ratzingert ettől kezdve a marxista gyökerű felszabadítási teológia és más elméletek ellen vívott harcai miatt páncélbíborosnak is nevezik. Bíborosként, világszerte elismert filozófus-teológusként elsősorban a relativizmus ellen küzd, ismert szófordulata a „relativizmus diktatúrája”. Fő inspirációit Szent Ágostontól és az egyházatyáktól meríti.

(Az idézetet köszönöm Szilvay Gergelynek.)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman Központ
2017. október 31. 23:49
Kiváló, hogy a Mandiner felfedezte az idézett Ratzinger-könyvet, jóllehet ez a felfedezés kissé álságos. A Jövőegyetem könyvek sorozat kiadóját ugyanis így jegyzi: http://mandiner.hu/tag/kertesz-bakos_ferenc/ Tudnivaló, hogy a Newman Központ 2015-ben Sümegen közösségi főiskolát alapított abból a célból, hogy hit és értelem egységében, katolikus keresztény világnézeten, igazságon és etikán nyugvó képzéseket nyújtson társadalomtudományi területeken. Az intézmény rövid idő alatt Jövőegyetem könyvek sorozatcímmel 8 új tankönyvet adott ki (elsőként az idézett Ratzinger tanulmányt), 27 nemzetközi konferencia-előadást tartott, nemzetközi hírű tudósokat nyert meg ügyének, több országos hírű rendezvényt bonyolított le, és nem utolsó sorban állami elismerést nyert, de a képzések mégsem indulhattak el. Az intézmény a megalapítása pillanatától intenzív támadásoknak volt kitéve, melyben különböző politikai szereplők lejárató szándékú sajtócikkek mögé bújva működtek közre a kezdeményezés ellehetetlenítésében. Az internetet elárasztották az iskolát nevetségessé tevő cikkek. A híresztelésbe a Mandiner is beszállt. A képzési programot megakadályozni szándékozók sosem a Newman Központ tudományos munkáját illették szakmai kritikával, hanem a jól bevált bolsevik módszert követve mindig személyre támadtak. Mivel mindezek nem jártak eredménnyel, az iskolakezdés végső megakadályozására 2016 nyarán büntető feljelentést tettek a rendőrségen jelentős értékre elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények gyanújával. Néhány napja a Mandiner főszerkesztőjét személyes levélben kértem, hogy ha már annak idején a Mandiner szemlézte a feljelentés tényét közlő híreket, úgy azt a friss MTI hírt is legyen szíves szemlézni, miszerint a közel másfél évig tartó nyomozást a rendőrség lezárta. "Mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, az eljárást megszüntette." A kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményére (sajtótörvény) ezek szerint a Mandiner is fittyet hány, hiszen válaszra sem méltattak... Pedig a témában lehetne mit szemlézni, pl: https://mno.hu/belfold/hamisnak-bizonyultak-a-sumegi-newman-kozpont-vezetoi-ellen-felhozott-vadak-2421237 https://www.hirado.hu/2017/10/12/hamisak-voltak-a-vadak-igy-elindithatja-kozossegi-foiskolajat-a-john-henry-newman-oktatasi-kozpont/ http://estiujsag.hu/belfold/kamu-volt-minden-feljelentes-a-sumegi-newman-foiskola-ugyeben A Newman Központ sajtóreferense
Bell & Sebastian
2017. szeptember 21. 22:24
Merkel esete a DB -vel. Azt se nagyon szellőztetik, de legalább visszakapták a német aranyat, föl ne forduljanak világ szégyenére.
luisbathhelena
2017. szeptember 20. 18:10
"Ratzingert ettől kezdve a marxista gyökerű felszabadítási teológia és más elméletek ellen vívott harcai miatt páncélbíborosnak is nevezik." Így érthető hogy az utód miért is jött a "felszabadítás teológiája" szellemi holdudvarából. És hogy a nagybeteg Ratzinger (lemondási indok) máig jó egészségben van.
izo1210
2017. szeptember 20. 15:36
Aki nem tud érvekkel meggyőzni mást az igazáról, az szokott sajnálkozni azon, hogy egyre többen vannak, akik csak az érvekből értenek. És egyre kevesebben, akiknek elég annyit mondani, hogy nekem van igazam, és kész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik