A „forró őszhöz” a Fidesznek semmi szüksége nincsen forró őszre

2017. szeptember 20. 15:05

Az elmúlt hetekben egyre inkább látszik, miről szól a kormány forró ősz retorikája.

2017. szeptember 20. 15:05
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Mi is bedőltünk a forró ősz tematikának. Sorra írtuk a cikkeket, hogy nyilvánvalóan hazugság, hogy itt erőszakos tüntetések jönnének ősszel. Az elmúlt hetekben viszont egyre inkább látszik, miről szól a kormány forró ősz retorikája. Két dologról: 1. a saját bázisnak adott ellenségképről, amely akkor is van, ha nincs ellenség; illetve 2. az ellenzéki szavazók várakozásainak feltolásáról, majd a várakozások be nem igazolódása után a kedvük elvételéről.

A tavaszi nagy tüntetések után, amelyeket a kormány politikája indított be, akár úgy is tűnhetett, az ősz ugyanígy folytatódik. Csakhogy, ha megnézzük a 2010-es és ‘14-es választási kampányt, azt láthatjuk, hogy a Fidesz nem fel-, hanem letekerte a politikai élet hőfokát. És most is ez áll az érdekében.

Míg saját szavazói készen állnak a Fideszre szavazni, magas hőfokon égnek a folyamatos csaták közepette – amelyekből mindig lesz újabb –, addig ugyanez az ellenzék szavazóiról és szereplőiről nem mondható el. Márpedig a Fidesznek az a kényelmes, ha az ellenzéki szavazók, főként az a közel egymillió, akik még nem választottak pártot maguknak, nem aktivizálódnak. Ehhez viszont nem botrányokra, hanem alacsony hőfokú politikára van szükség.

De hogy jön akkor ehhez a forró ősz?

Úgy, hogy a forró ősz retorikája nem valaminek az előkészítése, hanem már maga a politikai cselekvés. A forró ősz folyamatos lebegtetése ugyanis nem csupán a kormánypárti szavazókra hat, hanem az ellenzékiekre. Ők is várakoznak, mikor jön már végre el az erő a kormánypárttal szemben, mikor jön már végre egy újabb olyan tüntetéssororzat, mint tavasszal – esetleg olyan témában, ami végre az ő életükre is hat.

Amikor pedig nem jön, elbizonytalanodnak, amikor a várakozásaik nem teljesülnek be, akkor felelőst keresnek, és nyilván a szemükben nem a Fidesz lesz a felelős azért, hogy nincsenek nagy ellenzéki megmozdulások, hanem maga az ellenzék. Miközben a választó nem is veszi észre, mennyire szépen besétált a kormánypárt csapdájába, amely startból nem is akar mást, mint a választókat elidegeníteni a pártoktól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2017. szeptember 20. 23:37
...Lehet, hogy forró ősz lesz, mart a Gyurcsány is valami rezsóról hablatyolt....)
néhai Ch.Pilot
2017. szeptember 20. 22:13
"Csendesen kérődzik, igen Jámbor fajta..."
atila68
2017. szeptember 20. 19:11
" tavaszi nagy tüntetések " He?
MrTájfel
2017. szeptember 20. 18:18
Látom Jámbort cikkenként fizetik, lassan már naponta szennyezi a környezetét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik