Megvannak a Kopp-Skrabski-díj nyertesei

2017. szeptember 18. 15:21

Az elsimerést olyan személyek, illetve közösen alkotó házaspárok kaphatták meg, akik sokat tettek a társadalom lelki egészségéért, a családbarát szemléletért és a kívánt gyermekek megszületéséért.

Budafokon, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szeptember 16-i családi napján ádták át a Mozgalom és az Eduvital közös elismerését, a Kopp-Skrabski-díjat.

A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet azokra a személyekre, illetve közösen alkotó házaspárokra, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a társadalom lelki egészségéért, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemléletért, mások boldogulásáért és a kívánt gyermekek megszületéséért.

A beérkezett nevezések közül a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom zsűrije választotta ki a nyerteseket.

A díjazottak

Egyéni kategóriában Lehőcz Monika kapta az elismerést. Lehőtz Monika az Otthon Segítünk Szolgálat igazgatója. A Szolgálat kisgyermekes családok normatív krízishelyzeteinek kezelésében nyújt támaszt. Önkénteseik között vannak nagymamák, nagypapák, anyukák, munkát keresők és aktív dolgozók is. Generációs hidat építenek, erősítik a társadalmi szolidaritást, védőhálót. Azért küzdenek, hogy gyermekek érzelmi biztonságot adó otthonban nőjenek fel, és a kívánt gyermekek megszülethessenek.

Házaspár kategóriában Buza Anna és Buza Domonkos pszichológusok nyertek. A pszichológus házaspár tevékenyen részt vállalt 1973-tól a Budapesti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat – az ’ÉLET’ létrehozásában. Nevükhöz kötődik egy tucat szolgálat indítása, munkatársainak kiképzése. Buza Domonkosné negyven éven át irányította a budapesti szolgálatot, önkéntesek százait nevelte ki. Buza Domonkos meghatározó szerepet vitt az öngyilkosság megelőző mozgalom elindításában és életben tartásában, melynek köszönhetően mára mintegy 500 önkéntes fogadja évente több mint félmillió segítségkérő hívását – Magyarországon s a határon túl. A házaspár ma is sokat tesz a magyarság lelki egészségéért.

A közönség kedvencei

A jelöltekre a közönség is szavazhatott. Az egyéni közönségdíjas Dr. Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász lett, aki a családközpontú szülészeti gyakorlat és a hazai pszichoszomatikus szülészet-nőgyógyászati mozgalom egyik első alakja, 25 éve központi szervező figurája. Az együttszülések egyik első kezdeményezője. A családközpontú szülészet meghonosítása érdekében több mint 100 tudományos cikket közölt, számos előadást tartott, konferenciát szervezett. 25 évig Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság alapító titkára volt, 2009 óta pedig a társaság elnöke.

A közönségtől házaspár kategóriában Süvegesné Rudan Margit, gyógypedagógus és Süveges Gergő, műsorvezető kapták a legtöbb szavazatot. A házaspár a Szent Imre templom berkein belül a családos közösség összefogójaként és motorjaként ismert. A programok, táborok és lelkigyakorlatok szervezésén túl a Házas Esték megalapításával és vezetésével tesznek azért, hogy a Plébániának élő, aktív és motiváló sokgyermekes közössége legyen. A házaspár nemcsak a szülőkre, hanem a gyermekekre is gondol, a családos misével kapcsolatos szervezési feladatok összefogásával teszik a kicsiknek is élvezhetővé a vasárnapokat. Plébániai szolgálatuk mellett szívügyüknek tekintik a keresztény közösségek támogatását a Természetes Közösségfejlődés eszközrendszerének magyarországi meghonosításával.

A nevezettekről, a zsűriről, valamint a díjról bővebben itt olvashat.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117842