Régebbi bevándorlóink

2017. szeptember 14. 07:22

Ludwig Emil
Magyar Hírlap

Olyasféle személyek, akiknek a puszta megjelenése, mássága, arroganciája, megbízhatatlansága, óvatosságra inti és védekezésre készteti a honos lakókat.

„Magától értetődő, legalábbis az épelméjű, gyakorlatias gondolkodású, meglett és tapasztalt magyar emberek számára, hogy nem lelkesednek, amikor tömegével benyomulnak idegenek a mi országunkba (is). Olyasféle – meghatározatlan – lények, személyek, akiknek a puszta megjelenése, mássága, arroganciája, megbízhatatlansága, erőszakossága, követelődző magatartása meglepi, óvatosságra inti és védekezésre készteti a honos lakókat. (...)  

A legszegényebb években, amikor a hiánygazdaság és a jegyrendszer nyomorította a hazai lakosságot, a görög családokat fővárosszerte elhelyezték: a Kőbányai úti dohányraktárból és -gyárból négyszáz család számára alakítottak át néhány négyzetméternyi lakásokat, hasonlóan a Budafoki úton és további városszéli ipari épületeken, lakásokban. A görög menekült férfiak közül sokan beléptek a karhatalomba, rendőrnek és fegyőrnek álltak; egyesek 1956 késő őszén együtt járőröztek az itthoni és a szovjet katonákkal, bujkáló felkelők után kutatva. Az 1970-es években felnőtté cseperedett görög gyermekek azonban tömegével mentek vissza az időközben virágzó kapitalistává fejlődött hazájukba. Hazavágytak, a kék tenger és a fehér sziklák világába. Alig néhány tucat görög család maradt itt, és él ma is hazánkban.

Sokféle tanulsága van ezeknek a minket is érintő, 20. századi, európai népvándorlásoknak. A lényeget azonban mindenkor a küldő ország felől kell tekinteni: ahonnan, amerre, ahová és aminő okból megindulnak, és érkeznek a lábra kelt migránstömegek. A döntés a befogadó állam előjoga, elsőbbsége a másokkal, a meg nem hívott idegenekkel szemben. Ezért nem mondhatunk le sosem a 20. század végén visszaszerzett függetlenségünkről. Akkor sem, ha az európai »másként gondolkodóknak«, külföldi és itthoni politikai bajkeverőknek, fizetett és szél fújta pofázóknak ez nem tetszik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117667