Kultúra és identitás

Több ezren fordultak meg a Mesterségek Ünnepén New Yorkban

2017. szeptember 13. 11:28

Felbecsülhetetlen a New York-i Mesterségek Ünnepe identitáserősítő hatása, emellett pedig az is cél volt, hogy minőségi magyar programokat prezentáljunk a magyar közösség számára – mondja a Mandinernek Nagy Idikó főszervező, a New York-i Magyar Ház igazgatója. Nagy Ildikó elmondta: a közönség 40 százaléka amerikai volt.

Háromezer ember fordult meg a Magyar Örökség Fesztivál három napja alatt a New York-i Magyar Házban és az utcafesztiválon.
A rendezvény  telt házzal zajlott, az esti programokra szűknek bizonyult a Magyar Ház díszterme, ahová nem fértek be a látogatók – von mérleget a Mandinernek Nagy Ildikó, a Magyar Ház igazgatója a hétvégén tartott, New York-i Mesterségek Ünnepéről.
 
A budapesti  Mesterségek Ünnepe mintájára a rendezvény kiemelt fókusza a kézművesség volt. Hét mester nyújtott betekintést mesterségének titkába, és óránkénti folklórprogramban mutatták be a Kárpát-medence néphagyományát. Minden egyes bemutató utcai táncházzal végződött – vázolja a fesztivál menetét Nagy Ildikó.

A fesztiválra Bostontól Floridáig érkeztek látogatók, s a becslések szerint a vendégek legalább 40 százaléka amerikai volt.

Kérdésünkre, hogy mi lehet a fesztivál hosszabb távú hatásam, az igazgató azzal válaszol: a Magyar Ház számára nagyon fontos, hogy intézményes kapcsolatban legyen Magyarországgal és jól működő programokat, eseményeket ültessen át a diaszpóra környezetébe. A  New York-i Magyar Háznak és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ez volt az első nagyszabású együttműködése, ami úgyszintén ezt volt hivatott elősegíteni.
 
„Emellett azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy minőségi magyar programokat prezentáljunk a magyar közösség számára.
Egy ilyen fesztiválnak identitáserősítő hatása felbecsülhetetlen, nemcsak az hangsúlyos, hogy Magyarország egy kis szeletét prezentáltuk az érdeklődőknek, hanem az is, hogy olyan szeletet, amelyre büszke minden magyar felmenőkkel rendelkező, legyen az friss emigráns vagy harmadik generációs magyar”
– tette hozzá Nagy Ildikó.

Megjegyezte azt is: a programokat olyan interaktív módon alakították ki, amely nyelvtől függetlenül mély kulturális élményeket, tapasztalásokat okozott minden érdeklődőnek. A tánc, a zene, a kézműves hagyományok erre kiválóan alkalmas formák.

Másodszorra rendezték meg 2017. szeptember 8-10-én New Yorkban a Magyar Örökség Fesztivált, amelynek idei alcíme az volt: Mesterségek Ünnepe New Yorkban. A  New York-i Magyar Ház és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által rendezett szabadtéri fesztivál a vásári hangulat mellett 23 magyar művészt is bemutatott az amerikai közönség számára. A fesztiválon hét díjazott, nemzetközileg elismert magyar népi iparművész mutat be egy-egy hagyományos mesterséget, és fellépett többek között Dresch Mihály, a népzenét játszó Üsztürü zenekar valamint a Magyar Állami Nép Együttes táncosai. Külön hangsúlyt kapott a Matyóföld, Kalotaszeg és Székelyföld bemutatása.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117627