Átmeneti megoldás

Menekültek beutazását tiltó határozat lép érvénybe Amerikában

2017. szeptember 13. 06:56

Korlátozzák a menekültek beutazását az Amerikai Egyesült Államokban. Donald Trump elnöki rendelete mellé állt kedden a szövetségi legfelső bíróság, így kilencven napra felfüggesztik a Szíriából, Iránból, Líbiából, Szudánból, Szomáliából és Jemenből való beutazást.

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi Legfelsőbb Bíróság Donald Trump elnök mellé állt kedden a bevándorlást átmenetileg felfüggesztő rendelet ügyében. A testület keddi döntésével lehetővé tette, hogy átmenetileg korlátozzák a menekültek beutazását hat országból. Az egyik bíró, Anthony Kennedy már hétfőn meghozta a döntést, de kedd délig lehetett fellebbezést benyújtani ellene. Mivel nem érkezett fellebbezés, a bíróság kihirdette az érvényes határozatot.

A döntés azután történt, hogy az Igazságügyi Minisztérium hétfőn beadványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, arra kérve a testületet: mondja semmisnek az egyik kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság határozatát. Az alsóbb fokú bíróság még júliusban felfüggesztette az elnöki rendelet egészének végrehajtását és lehetővé tette volna, hogy a már az Egyesült Államokban tartózkodók rokonai beutazhassanak. Ez mintegy 24 ezer menekült beengedését jelentette volna. 

Bár a bírósági döntés a 9-es számú (San Franciscóban lévő) kerületi fellebbviteli bíróság határozatára vonatkozott, a Hawaii-on lévő fellebbviteli bíróság is elfogadta és ezt kedden, az alkotmánybírósághoz címzett beadványában tudatta is. Azonban egyelőre a testületi döntés sem jelent végleges győzelmet a kormányzat számára. Október 10-én ugyanis az alkotmánybíróság meghallgatást rendez az elnöki rendelet alkotmányosságának vizsgálatára, s végleges döntés akkor születik.

Donald Trump március elején hozta nyilvánosságra második – s az elsőhöz képest némileg módosított – elnöki rendeletét, amely átmeneti időre megtiltja a beutazást hat országból. A Szíriára, Iránra, Líbiára, Szudánra, Szomáliára és Jemenre vonatkozó rendelet 90 napra függeszti fel a beutazást, amíg a belbiztonsági minisztérium ki nem dolgozza a határellenőrzés új módszereit.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117617